alternatív tanévnyitó

2019.09.10. 15:30

Mi aggasztja ma a pedagógusokat?

A közoktatás jelenlegi problémáit vették sorra a pedagógus-szakszervezet képviselői.

Hegyi Erika

Alternatív tanévnyitó: Szűcs Tamásnál a mikrofon

Fotó: Kozma István

Alternatív tanévnyitót tartott az elmúlt héten Miskolcon a Centrum áruház előtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A rendezvényen meghívott vendégek segítségével vették sorra az oktatás jelenlegi problémáit. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke lapunknak elmondta, ezentúl minden évben szeretnének egy-egy vidéki helyszínen, nyilvános helyen tanévnyitót tartani, hogy minél többen értesüljenek az oktatás gondjairól.

A miskolci rendezvényen szóba került, hogy a korábbi, szabad tankönyvválasztás helyett mára a tankönyvpiac állami monopóliummá vált, és ezen csak rontott a köznevelési törvény legutóbbi módosítása. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének képviselői arról beszéltek, miként harcoltak éveken át a szabad tankönyvválasztás megtartása mellett.

Gondok minden szinten

A tanévnyitón ezt követően sorra vették a különböző szintű oktatási intézmények problémáit az óvodáktól a szakképzésig. A különböző típusú intézmények egy-egy képviselője osztotta meg az országos és helyi gondokat a jelenlévőkkel. Egy óvodapedagógus például levélben mondta el, mivel kell megküzdeniük nap mint nap. Elkeseredettségében arról írt, hogy hatalmas az óvónőhiány Miskolcon is, de erről nem szabad beszélniük a médiának. Az óvodavezetők hiába hirdetik meg az állásokat, nem jelentkezik senki. A dolgozó pedagógusok pedig sokat túlóráznak, amit azonban az önkormányzat nem fizet ki nekik.

A tanévnyitón részt vett dr. Nyitrai Károly is, aki a tanévkezdés legtipikusabb jogi problémáiról beszélt, majd válaszolt a jelenlévők kérdéseire. A rendezvény végén a PDSZ működéséről hallhatott a közönség, majd információkat a szeptember 13-ára meghirdetett diáksztrájkról. Az alternatív tanévnyitó megtekinthető a PDSZ Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában