Rendőrségi hír

2019.09.17. 10:00

A csendes gyilkos ellen

A kiemelt akcióban minden közúti jogsértésre reagálnak a rendőrök – nem csak nálunk.

Horváth Imre

Hétfőn a Pesti úton ellenőrzitek

Fotó: Bujdos Tibor

Ezen a héten hétfőtől vasárnapig összehangolt, európai akció keretében ellenőriznek a rend­őrök az utakon, és büntetik a szabálytalanul közlekedőket.

Az egész országban

Ismét az egész országra kiterjedő, európai ellenőrzést tartanak a héten a rendőrök a közutakon. Az úgynevezett TISPOL (European Traffic Police Network) idén is Európa-szintű közúti ellenőrzések végrehajtását kezdeményezte, amelyek havi rendszerességgel történnek, egy-egy területre fókuszálva. Ezen a héten a „Focus on the Road” („Figyelem az útra”) elnevezésű ellenőrzés célja a figyelemelvonó tényezők visszaszorítása.

A „Focus on the Road” ellen­őrzés elmúlt évi bevezetését az indokolta, hogy egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmetlenségére, a figyelmet elvonó valamilyen aktív cselekvésre vezethető vissza. Ezeket a jogsértéseket a közutak „csendes gyilkosainak” is nevezik. Ebbe a körbe nemcsak a mobiltelefon járművezetés közbeni jogellenes használata tartozik, hanem a GPS vagy a hifikészülék kezelése, a légkondicionáló beállítása, illetve más hasonló tevékenység. A rend­őri ellenőrzési tapasztalatok alapján egyre többen vezetnek járművet úgy, hogy közben filmet vagy zenei klipet néznek, de olyan is előfordult már, hogy egy kamionsofőr az ebédjét sütögette a vezetőtérben elhelyezett grillrácson, miközben vezetett.

Nem kötötték be

A rendőrök folyamatosan változtatják a helyüket a megyében, és úgy végzik az ellenőrzést. Hétfőn 11 óra és dél között például Miskolc határában, a Pesti úton állt a rendőrautó négy egyenruhással, azonban pár száz méterrel visszább a parkoló autók között az út szélén civil autóból figyelték a szabálytalankodókat. Onnan adták le a „drótot” rádión, ez alapján célzottan szedték ki az autósokat. Amellett, hogy ilyenkor az adott szabálytalanság kapcsán kezdeményeztek eljárást, természetesen mindent leellenőriztek. Az új programmal elég a kamerát csupán egy másodpercre a rendszámra irányítani, és máris érkeznek az adatok, így az egyik megállított kisbusznál az, hogy hamarosan lejár a forgalmi engedélye, így erre is figyelmeztették a sofőrt.

A következő pillanatban már arról jön a „füles”, hogy egy ezüstszínű autóban az utasnak nincs bekötve az öve. Mire kiintik, már becsattintja a nagymama az övet, azonban hátul, a gyerekülésben ülő kétéves kisfiú hiába ül biztonsági gyermekülésben, az öve nincs bekötve. A nagymama elismeri maga részéről a szabálysértést, mint mondja, éppen csak beültek a vásárlás után, és még nem kötötte be rögtön, a kisfiú kapcsán azonban az anyukával együtt széttárják a karjukat és állítják: a gyerek maga köti ki magát, most ez a fő szórakozása.

A rendőrök ezt nem tudják magyarázatnak elfogadni, így a kisfiú be nem kötött öve miatt az anyuka kap egy 15 ezres csekket, míg a nagyi a „saját jogán” kap kézhez egy 10 ezreset. Így bizony drága lett a bevásárlás.

Az akció vasárnap éjfélig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában