Állatvilág

2019.08.26. 13:30

Tesztelték a rágcsákat

A Pennsylvaniai Egyetem kutatása az ebek fogtöréseinek okát a túl kemény rágcsálnivalókra vezeti vissza.

Nem mindegy, milyen játékokat adunk kedvencünknek (illusztráció)

„Az egyetem új szabványt határozott meg a kutyajátékok és rágcsák keménységének vizsgálatához. A kutatás azt is feltárta, hogy mi az a maximális erő, amelyet elbír az állat fogazata, mielőtt eltörne. Az eredmények bizonyítják, hogy a jelentős erőhatás miatt, amelyet egy kutya állkapcsa kifejt, a kemény tárgyak rágása veszélyt jelenthet a kutyák fogazatára, és könnyen fogtöréseket okozhat” – olvasható a kutatócsoport sajtóközleményében.

Állatorvosok kérték

„Az elmúlt években számos független kisállatfogorvos adott ki figyelmeztetést a kemény kutyajátékok és a fogtörések növekvő számának összefüggése miatt. A szaporodó esetek okán egyre többen sürgették a probléma átfogó, tudományos vizsgálatát” – tudtuk meg.

– A fogtörések jelentik az egyik leggyakrabban előforduló problémát, amellyel a gazdák hozzánk fordulnak, és azt látjuk, hogy ezek nagyon gyakran a túl kemény tárgyak miatt történnek. Ráadásul, a törések nagy része olyan fogaknál következik be, amelyeknek fontos szerepük van, és emiatt erős fájdalmat okoznak a kutyáknak – fejtette ki Norman Johns­ton, a European College of Veterinary Dentistry korábbi elnöke.

Megelőzik a bajt

„A kutatás eredményeit a kutyaeledel- és kutyajátékgyártók hasznosíthatják leginkább, hiszen annak eredményei lehetővé teszik olyan sztenderdek kidolgozását, amelyek segítségével megelőzhetők lesznek, hogy az ilyen termékek fogtörést és az ezzel járó nagy fájdalmat okozzanak a kutyáknak” – adták hírül a Pennsylvaniai Egyetem kutatói.

– A kutatás eredményeinek segítségével a termékeket aszerint tudjuk vizsgálni, hogy okozhatnak-e fogtörést. A texturális biztonság új szabványának kialakítását teszik lehetővé, amelyre reményeink szerint minden rágcsa- és játékgyártó úgy tekint majd mint iránymutatás ahhoz, hogy a jövőben elkerülhessük az ebből fakadó fogtöréseket – hangsúlyozta dr. Alex Reiter, a kutatás vezetője.

„A kutatást támogató globális nagyvállalat a Better World for Pets nevű programján keresztül azon dolgozik, hogy más gyártókkal, forgalmazókkal és állatorvosokkal együttműködve új szabvány jöhessen létre az iparágban. Jelenleg ugyanis nincs általánosan elfogadott határérték a kutyajátékok és -rágcsák keménységének meghatározásához.”

Csakis biztonságosat!

Marie-Louise Bennett, a cég tudományos kommunikációs igazgatója elmondta:

– A rágcsák és játékok segítséget nyújtanak abban, hogy megfelelően gondoskodjunk a kutyáinkról. Mi minden kisállat-tulajdonost arra biztatunk, hogy a jelenlegi kínálatból próbálja a legbiztonságosabb termékeket kiválasztani. Ugyanakkor az elérhető kínálatból néhány darab veszélyt jelenthet a kutyák fogazatának épségére. A saját termékeinket már évek óta teszteljük a keménységet is figyelembe véve, de ez az új kutatás a teljes iparágnak nyújt útmutatást, annak érdekében, hogy a piacon elérhető összes kutyarágcsa és -játék biztonságát fel lehessen mérni. A gyártók számára ez azt a lehetőséget is felkínálja, hogy együtt dolgozhassanak az állatorvosokkal, és közösen fejlesszenek ki innovatív termékeket, amelyek biztonságosak az ebek számára és előnyt jelentenek az orális higiénia és a táplálás szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában