Miskolc

2019.08.14. 18:30

Csehországba utazik a villamos

Plzenbe „utazik” újjászületni a villamos, amelybe tavaly belegázolt a kisvonat.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Szakadó esőben emelték trélerre a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) és a Škoda Transportation szakemberei Miskolc 614-es pályaszámú villamosát az MVK Szondi György utcai telephelyén. Ez az a kocsi, amelyikbe tavaly júniusban „beleszállt” a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁEV) máig tisztázatlan körülmények között elszabadult szerelvénye.

Mi tagadás, a Škoda most egyáltalán nem fest jól, törött ajtók, ablakok, eldeformálódott és ripityára tört elemek szegélyezik azt az oldalát, amelyik találkozott a kisvasút kocsijával. A remízből sem saját kerekein gurult ki, hanem egy régi Tátra villamos húzta a trélerig. Juhász János, az MVK üzemgazdálkodási és szolgáltatási igazgatója az Északnak azt mondta, a villamos teljes helyreállítása akár egymillió euróba is kerülhet.

– Hosszú időbe és sok pénzbe került a 10-es postánál és a Centrum kereszteződésében összetört szerelvények javítása is, a 614-es-nél viszont a sérülések súlyossága miatt elképzelhető, hogy a teljes középső kocsiszekrényt egy újra kell majd cserélni – részletezte.

A villamost szállító konvoj szerda este, túlméretes szállítmányként indul el Bánréve, majd Plzen felé, erről cikkünkben olvashat részletesen. A szerelvényt ugyanis a cseh városban állítják majd helyre. Ott, ahol annak idején legyártották, de csak azt követően, hogy komolyabban megvizsgálják, és meghatározzák a pontos károkat.

Gyári körülmények közt

– Előzetes vizsgálatokat már itt az MVK villamosremízében is végeztünk, azonban a gyárban pontosabb méréseket tudnak folytathatnak a szakemberek. A helyreállítás szempontjából is szerencsések a gyári körülmények, ez garancia arra, hogy megfelelő, gyakorlatilag új állapotban kerül vissza hozzánk a 614-es kocsi – tette hozzá Juhász János.

 

A Közlekedésbiztonsági Szervezet a kisvasútbalesettel kapcsolatos vizsgálata a közelmúltban zárult le, az érintettek szeptember 3-áig tehetnek észrevételeket azzal kapcsolatban. Juhász János elmondása szerint bár ők a baleset elszenvedői, az ezzel kapcsolatos egyeztetéseken részt vesznek majd, hiszen a kárrendezés és a helyreállítás miatt az MVK nagyon is érdekelt az ügyben.

– Szeretnénk, ha most már felgyorsulhatna a folyamat, és a vizsgálat után mihamarabb elindulhatna a helyreállítás. Az a cél, hogy a 614-es mielőbb újra utasokat szállítson – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában