Jégverés

2019.08.15. 11:30

A jégesőt áradás súlyosbította

Több száz család maradt tető nélkül megyeszerte a jégeső okozta károk miatt.

Detzky Anna

Parasznyán Tarnai Dezsőék házának tetejét ripityára törte a jégvihar

Fotó: Ádám János

Hatalmas gondot okozott a hirtelen jött ítéletidő kedd délután és éjjel. Különösen a palával fedett lakóházak tetőszerkezete rongálódott meg. A veteményes-, illetve gyümölcsöskerteket teljesen szétverte a jég. A katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai fóliával fedték le a házakat. Parasznyán jártunk, a települést érő csapásról a polgármester tájékoztatta stábunkat.

– A borsó, cseresznye és dió nagyságú jég váltakozva esett az egész településen, és a község egyetlen részét sem kímélte meg a vihar, de a legnagyobb károkat a Rákóczi Ferenc és a Petőfi utca lakói szenvedték el. Több ingatlant érint a probléma, van, amiből teljesen ki kell majd költözni. Sok helyen minden bútorzat tönkrement, úgyhogy néhány családnak új bútort kell vásárolnia, vakolni és meszelni szükséges. Szinte fel sem lehet sorolni, mennyi munka lesz mindent rendbe hozni. A lakosságnak, ahol tudtunk, segítettünk. A tűzoltósággal karöltve lefóliáztuk a háztetőket, hogy az éjszakai esőtől valamelyest védve legyenek – adta tudtul Horváth Jánosné, Parasznya polgármestere.

Kiöntött a Galya

A jégeső okozta károkat fokozta az árhullám.

– A másik komoly gond, hogy településünkön kettő patak is van: a Nyögő és a Galya. Utóbbi öntött ki. Ezenkívül a Nyögő fogad be egy nagy vizesárkot, és ez is kiömlött a medréből. Július 23-án volt nálunk hasonló, még alig tudtunk felocsúdni belőle. Ráadásul ugyanazokat a családokat érintette a Rózsa Ferenc utcán az árvizes kár, mint két hónapja. A temetőben rengeteg sírhely beszakadt és szétmosta az eső. Az egész temetőkertet ellenőrizni kell, amire a lakosságot is felszólítjuk. Éppen most készítjük a szórólapokat számukra. Mindemellett a nagy szél rengeteg gallyat és zöld levelet hordott az utakra, amelyeket jelen pillanatban is takarítanak a közmunkások. A csapadékelvezetőket szintén meg kell tisztítani a felgyülemlett hordaléktól – tette hozzá a település vezetője.

A főutcán haladva végig homokzsákokkal megtámogatott házakat láttunk, amelyekre még mindig szaporán hullott az augusztusi eső. Néhány szerencsétlenül járt lakos is megosztotta, hogyan élte át természeti csapást.

Az ég elsötétedett

– A tetőnk eddig sem volt igazán jó, de a jég most még inkább megrongálta. Bár csak az előteret borítja pala, a fönti cserepek is összetörtek. Beszakadt egy részen a padlásom, és minden helyiségem beázott. A konyhában egy helyen a konyhaszekrény tartja a plafont, és a villanyt le kellett szerelni, mert tocsogott. A hivatalból kaptunk lécet és fóliát, de annyira síkos a félrecsúszott cserép, hogy nem tudtuk jól föltenni a tetőre. Attól is féltünk, hogy az elázott padlás beszakad, ha ránehezedik valaki. A szőlőnk és a veteményesünk is teljesen oda lett. – osztotta meg Lázi Rudolfné, aki egyedül élte át otthon a vihart. – Nagyon féltem, mert az ég elsötétedett, mintha éjszaka lett volna, és a jég egyre nagyobb darabokban zúdult le. A konyhaablakból néztem kifelé, amit nemrégen cseréltünk. Ha még a régi lett volna meg, azt biztosan ripityára törik a jégdarabok. Az utat és a járdát közben végig elárasztotta a víz, majdnem befolyt a házba, ellepte a második lépcsőfokot. A Bánya utcáról a hegyekből és Varbó felől jött az ár. Aztán beszivárgott a melléképületeinkbe, a férjem hajigálta ki belőle ma az iszapot.

– Szinte mindenemet elvitte a víz, szekrényt, bútort. A rokonok, családtagok és szomszédok sokat segítettek. Ma is folytatódnak még a munkák, össze vagyunk pakolva, zsákolva, már hátrahordtuk az összes homok­zsákot. Nagyon beáztunk, de lassan hátha sikerül helyreállítani – tette hozzá a szomszédból Suha Zsoltné.

Kiverte az ablakokat

Továbbsétáltunk, és a Petőfi utcában egy idős házaspár lefóliázott házába csengettünk be. A kertben még a földön hevertek a lehullott paladarabok.

– Teljesen átázott az egész tetőnk, a szobában is látszik. Kihívtam a tűzoltókat, és az önkormányzat hozott fóliát és szöget, négyen tették föl a tetőre. Nejlonokat viszont még szereznünk kell, hiszen most is esik – mondta el érdeklődésünkre Tarnai Dezsőné. – 30 éve élünk ebben a házban, magam 80, az uram pedig 86 éves, és sok mindent megértünk, de ilyet még soha. Jégeső is volt már erre, de ekkora kárt még nem okozott semmi. Hozzánk semmiféle riasztás nem jutott el, és a vihar pillanatok alatt ideért. Bent álltunk és tehetetlenül figyeltük, ahogy hatalmas erővel veri a házat. Borzasztóan megijedtünk, hogy ez valami égszakadás, földindulás, hiszen még az ablakaink is betörtek. Szörnyű volt, nem beszélve arról, hogy a víz mindent eláztatott. Az udvarra nem tudtunk kimenni. A tetőnket muszáj lesz megcsináltatni, reméljük, hogy ki tudjuk majd fizetni.


Az útpadka is sok helyen összetört

„A harmadik villám­árvíz sújtja idén a három települést. Varbó tekintetében ez most kisebb volt, mint az eddigiek, két-három tucat ingatlant érintett, különösen a pincéket. A helyben rendelkezésre álló homokzsákok és szivattyúzás elegendőnek bizonyult az utakon áradó víz megfékezésére. A jég azonban komoly problémát okozott, az előtetőket, palatetőket teljesen leverte. Egy ingatlanra kellett fóliát helyezni. Az útpadka sok helyen összetöredezett, az utómunkálatok és a közterületek rendbetétele folyik jelenleg” – tájékoztatott dr. Ignácz Dávid, Varbó, Kondó és Sajólászlófalva jegyzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában