Telkibánya

2019.07.19. 14:30

Református kincsek, érdemes megnézni

A vártemplom első változata az 1300-as évek elején épült meg.

Kocsis Attila tárlatvezetése a kiállításon

Forrás: ÉM

Ha valaki Telkibányán vagy környékén tölti a nyaralása napjait, érdemes megismerkednie a község református emlékeivel is, hívta fel a figyelmet Szalay László Pál, Telkibánya református lelkésze. A település legősibb épülete a vártemplom, melynek első változata az 1300-as évek elején épült meg. A máig monumentális méretű, gótikus templom nemcsak egyedi kőszószékével, református templomban ritka díszített falaival, Kacsóh Pongrác hangszerével, védett denevérpopulációjával várja a látogatókat, hanem egy különleges bélyegkiállítással. A nyári időszakra dr. Kocsis Attila lelkipásztor bocsátotta a gyülekezet rendelkezésére az egyik kiállítását. Címe: Biblia a bélyegeken.

A templom körül elhelyezkedő, máig működő temetőkert a településsel egyidős. Több mint 400 éves hagyományra tekint vissza az a különleges fejfatípus, amit gombfának neveznek. A református közösség teljesen rehabilitálta a temetőt.

Őshonos gyümölcsös

A harmadik református helyszín a parókiaudvar, ahol őshonos gyümölcsöst telepítettek a hívek. A 2013-ban telepített alma-, körte-, cseresznye- és szilvafákat dédelgető kert 2017-ben a NÖDIK (Növényi Diverzitás Központ) által meghirdetett, országos „Legszebb gyümölcsöskert” pályázaton különdíjas lett, sorolta a lelkész. A kertben nemcsak az ősi fafajtákkal, de teremtésvédelmi gondolatokkal is találkozhatnak az erre járók. Ősszel skót delegáció érkezik majd a kert megtekintésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában