XXII. Bodrogközi Napok

2019.07.16. 15:00

Együtt lenni nagyon jó

A XXII. Bodrogközi Napokat rendezték meg Pácinban.

Bánhegyi Gábor

Felnőttek meséje

Fotó: Bánhegyi Gábor

1998-ban még nem érték egymást a falu- és városnapok Magyarországon. Ekkor találták ki a Bodrogközben, jó lenne a történelmi Alsó- és Felső-Bodrogköznek egy közös találkozót rendezni. Ennek a kezdeményezésnek volt egyik élharcosa az azóta sajnos már eltávozott pácini polgármester, Barati Attila, aki kiharcolta azt is, hogy ismét nyíljon meg a Pácin központjában lévő határátkelő, ezzel is közelebb hozva egymáshoz a Bodrogköz szlovák és magyar oldalán lévő településeit.

Hagyományok őrzése

Az 1998-as első Bodrogközi Napok még tulajdonképpen az első nagy térségi falunap volt. Azóta már a legtöbb bodrogközi településnek is megvan a maga saját falunapja, de a Bodrogközi Napokat mégis minden évben megtartják. Most már az átjárás is sokkal könnyebb, hiszen Sátoraljaújhelytől Zemplén­agárdig számos határátkelő teszi könnyebbé az átjárást a Bodrogköz magyar és szlovák oldala között.

– Fontos számunkra ennek a napnak az üzenete – mondta a XXII. Bodrogközi Napok megnyitóján Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője. – Az összetartozást erősíti, azt a hitet és tudatot, hogy a trianoni békediktátum által kettészakított történelmi Bodrogköz lélekben még mindig egységes.

– Fontos tudni, hogy a Bodrogköz él és élni akar – mondta a megnyitón dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Az itt élők és az egész ország számára elengedhetetlenül fontos, hogy ez a térség is élhető maradjon. Ezért is különösen fontos, hogy minél több fejlesztési forrás jusson ebbe a régióba, ezért a napokban egy szlovák–magyar közös interreges pályázatot adunk be, amelyből tovább fejlődhet a pácini Mágócsy-kastély.

Gégény Zsuzsanna, Pácin polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, az idei Bodrogközi Napok sem szakítanak a hagyományokkal. Ennek jegyében az első nap a szórakoztatásé, a kulturális és egyéb programoké volt, a második napon pedig egy közös istentiszteletet követően megrendezték a Barati Attila emlékére kiírt labdarúgótornát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában