Állatvilág

2019.07.21. 18:00

Családtag, de nem ember

Kedvencünk számára a nyaralás inkább nyűg, mint kellemes kikapcsolódás.

Detzky Anna

A kutyák alkalmazkodóképesebbek (illusztráció)

A háziállat ma már a legtöbb helyen családtag. Vannak olyan gazdik, akik mindenhová viszik magukkal kedvencüket. Mások pedig azt gondolják, hogy nyugodtabban tudnak pihenni, ha a kutya vagy a cica otthon marad. Négylábú barátaink szemszögéből is megvizsgáltuk a kérdést. A bükkábrányi Süti Állatotthon Alapítvány elnökét kérdeztük, vajon miképpen hatnak kisállatunkra a nyári viszontagságok.

– Az a tapasztalatom, hogyha elutazunk, a legjobb megoldás, ha az állatot nem visszük magunkkal, hanem megkérünk egy ismerőst vagy rokont a gondozására – kezdte Szalai-Liktor Henrietta. – Aki legalább egy hónapban egyszer benéz hozzánk és kijön háziállatainkkal is, annak valószínűleg a gondozásuk sem jelent majd gondot. Az állatka pedig ez idő alatt is nyugalomban marad, a megszokott helyén. A kutyák legtöbbször másképpen kezelik az ideiglenes gondozókat, mint a cicák. Ahogy megérkezik a jövevény, egyből szaladnak hozzá és üdvözlik. A macskák azonban kezdetben gyakran elbújnak, és úgy kell őket előcsalogatni, de idővel ők is feloldódnak.

Kutyával könnyebb

Minden állat más, a gazdának kell tudnia, hogy mennyire bírja kedvence az utazást, illetve hogyan reagál rá, ha nem ő eteti.

– Ha nincs jobb megoldás, természetesen a kisállatpanzió is egy lehetőség, de ott viszonylag nagy a fertőzésveszély, mert sok idegen állatot tartanak együtt. Emellett ismerek olyan gazdit, aki tőlünk fogadott örökbe kutyát, és még külföldre is magával viszi nyaralni. Összességében elmondható, hogy az ebek könnyebben alkalmazkodnak, mint a macskák, de egy hosszabb utazás minden állatot megvisel. Személyiségfüggő is, hogy kedvencünkkel mennyire lehet például autózni vagy hogy bírja a hordozót. A cicák méretre általában kisebbek, és azt gondolnánk, hogy könnyebb őket szállítani, mint a kutyusokat. Viszont a bezártságról ők legtöbbször az állatorvosra asszociálnak, és eleve stresszbe kerülnek, mivel nem jellemző, hogy egyébként sétálni vinnénk őket – magyarázta Henrietta.

Sok törődést igényel

Ha levert állapotot észlelünk a kisállatnál, amikor hazaérünk, biztosak lehetünk benne, hogy azt hitte, végleg ott akarjuk hagyni.

– Amikor csak néhány napra vagyok távol kedvencemtől, az általában egyáltalán nem okoz változást a viselkedésében. Csak annyit látok, hogy amikor megérkezem, nagyon örül. Viszont, ha kicsit hosszabb időre megyek el, a cicák meg szoktak sértődni, és néha bosszúból máshová pisilnek, de ha már kiadták a mérgüket, lassan megnyugszanak. Szóval a letargia nem rendszeres. Ha mégis ilyesmit tapasztalunk, elég, ha valamivel többet foglalkozunk állatunkkal, hogy érezze, nem akartuk elhagyni – javasolta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában