Időjárás

2019.06.12. 10:30

Veszélyes a kutyameleg

Forró beton, kiszáradt vizestálka, rövid lánc és árnyékmentes hely okozza nyáron a legtöbb kutya halálát.

Detzky Anna

A nyári időszakban különösen sok aggódó állatbarát hívja az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonját, akik a tűző napon kikötött és víz nélkül tartott kutyák érdekében kérnek segítséget. Seres Zoltán egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig vagy tovább is emberek házi kedvenceket. Előfordul, hogy élelem és ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni és jó, ha szemmel tudjuk tartani a szomszéd portán élő négylábúakat is.

Nem tudnak izzadni

„A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul gondozott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári melegben a nagyobb sétákat érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is fontos elkerülni, hiszen ott égési sérülés fenyegeti a kutya mancsát. A kedvencekről való gondoskodás a gazdi feladata. Az eb önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor jó tudni, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutyus nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát” – olvasható az Orpheus Állatvédő Egyesület sajtóközleményében.

Az egyesület néhány tanácsot ajánl kutyásoknak a nyári hónapokra: „állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahová a napsugárzás elől szabadon el tud bújni. A legjobb, ha nyári kuckót készítünk neki. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését. Kedvencünknek naponta többször biztosítsunk friss ivóvizet az élelem mellé! Ha módunkban áll, nedvesítsük be a bundáját. Négylábú barátunkat soha ne hagyjuk egyedül a kocsiban, még nyitott ablaknál se, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet. A nagy nyári melegben egy autóban 5–10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára végzetes lehet. A hőségben se felejtkezzünk el a sétáltatástól és közös játékról, de ezeket az alkalmakat a hűvösebb napszakokra ütemezzük! Útba ejthetjük a kutyás strandokat, bár csúcsteljesítményt ekkor se várjunk kutyánktól.”

Hőguta vagy napszúrás

„Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, hőtorlódásról vagy hőgutáról is beszélhetünk. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, folyamatosan lihegő, eszméletét vesztett kutyus rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhető kedvenceink szenvedtetése, és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság” – javasolta a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában