Mezőkeresztes

2019.06.07. 16:30

Sokan alkotnak a közösség örömére

Második alkalommal mutatkoztak be közösen a mezőkeresztesi művészek.

Tóth Balázs

Az egynapos fesztiválon, május 11-én dél­előtt a képzőművészeti ágaké volt a főszerep. Az IKSZT Művelődési Házban festményeket, rajzokat, gyufaszál-maketteket és fafaragásokat láthatott a közönség, de kiállítottak a népművészeti alkotók is, hímzések, szűcsremekek szerepeltek a tárlaton.

Sokan alkotnak a közösség örömére

Előadást tartott a szakmáról Kókáné Pásztor Éva, akinek munkáit nemzetközi szinten díjazták már. Felvonultak az iparművészet más képviselői is, így a foltvarrók, ékszerkészítők is.

Bemutatta az alkotókat

A megnyitón Majoros János polgármester mutatta be a fesztivál programját, röviden bemutatta az alkotókat, a korosztályokat, a műfajokat. Tállai András országgyűlési képviselő dicsérte, hogy civil kezdeményezésből ilyen események megszületnek, fontosnak nevezte a kultúrát, méltatta, hogy a városban ilyen sokan folytatnak alkotó tevékenységet saját maguk és a közösség örömére. Külön kiemelte az országszerte elismert férfikórus megbecsültségét.

Sokan alkotnak a közösség örömére

A nap folyamán bemutatták a város építészeti örökségét, szafaribusz, illetve lovas kocsi vitte körbe az érdeklődő helyieket és turistákat Mezőkeresztes látnivalói, így a templomok, tájház, kastély között. A látogatók megismerkedhettek az épületek történelmének érdekességeivel.

Tánc, zene, ének…

Délután előbb a táncművészeté, majd a zenéé, éneké volt a pódium. A helyi művészeti iskolásokat követően a Jóbarátság Nyugdíjas Klub tagjai táncoltak, majd a gála következett. Ezen föllépett Koncz Gábor, a város Kossuth-díjas szülötte, a szilágybagosi Birtalan József Református Énekkar, Korpás Zoltán, a Mezőkeresztesi Férfikórus, a helyi kamarakórus és a citerazenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában