1979. június 1.

2019.06.02. 15:30

„Mintha felrobbant volna egy atombomba…”

A sajóbábonyi TNT-robbanás a 20. század egyik legsúlyosabb magyarországi ipari balesete volt. Az Észak-Magyarországi Vegyiművek TNT-gyártó üzeme működésének utolsó óráiban felrobbant.

A robbanás helyén emelt emlékmű

2009-ben, a katasztrófa 30. évfordulóján az Észak-Magyaroszág egykori dolgozókat kérdezett a tragédiáról.

Nagy Imre maga is az egykori ÉMV dolgozója volt az 1979. június elsején bekövetkezett TNT robbanás idején.

Sajóbábonyban születtem, azóta is itt élek. A település legnagyobb tragédiája a harminc esztendővel ezelőtt megtörtént katasztrófa” – mondta a Borsod Online-nak Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere.

Emlékszem, a robbanásra szaladtunk ki a házból, majd a gyár felett egy olyan gombafelhőt láttunk, mintha felrobbant volna egy atombomba… Mindannyian megijedtünk, mert sejtettük, hogy nagyon nagy a baj. Ezt sajnos nem sokkal később a a kiérkező tűzoltók, rendőrök és mentők is megerősítették…

Estére aztán kiderült, hogy mennyien veszítették életüket, kiket veszítettünk el az irgalmatlan erejű robbanásban. Akkor én is az ÉMV-ben dolgoztam, majd utána beüzemelő műszerész lettem. Igen, ismertem az elhunytakat. Szegény Szabó Pista bácsit, aki a kezdet kezdetétől ott dolgozott művezető volt. De ismertük azt a három fiatalembert is, aki ide nősült…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában