Hétköznapi Hősök

2019.06.25. 19:00

Megváltozhatna a világ

A Szimfónia Program a zene segítségével szocializálja a gyerekeket, és teremt jobb élet­lehetőséget számukra.

Hegyi Erika

Solymosi Árpád egy tanítványával

Fotó: Bujdos Tibor

– A Szimfónia Program a venezuelai El Sistema (A Rendszer) nevű zenei és szociális program magyarországi adaptációja. 2009-ben ismertem meg az El Sistema filozófiáját, mely nagyon megfogott – mondta lapunknak Solymosi Árpád, a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese. – Caracas nyomornegyedeiben kezdték el gyermekéletek ezreit megmenteni a zenetanulással. Az ottani program fő célja, hogy elvegye a gyerekek idejét a zenetanulással, a zenekarban való játékkal a droghasználattól, az utcai bandákba tömörüléstől. A zenekar mint közösség, mint szociális eszköz jelent meg a gyerekek mindennapi életében nagyon magasan képzett művésztanárok vezetésével.

Ma már Venezuelában több mint egymillió gyerek játszik hangszeren az El Sistemának köszönhetően, a filozófia pedig világszerte elterjedt. A Symphonia Alapítvány a program magyarországi megvalósítását 2014-ben kezdte meg, majd 2015-ben intézményesítette a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola megalapításával. Hazánkban a legfőbb feladata a programnak – a hangszeres játék elsajátítása mellett – a szocializáció és a korai iskolaelhagyás csökkentése, de tevékenységünk szerteágazó – hangsúlyozta Árpád.

Azonnal jelentkeztek

Elmesélte azt is, hogy a Szimfónia Program indulásakor 2014-ben kezdtek el tanárokat toborozni. Virág Csaba barátjával a hirdetést meglátva azonnal jelentkeztek. A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolát választották munkájuk helyszínéül, ahol nagyon nagy szeretettel fogadták őket, és támogatják munkájukat. 2015-ben a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola megalakulásában már alapító tanárként vettek részt.

– Szociálisan érzékeny családból származom – jegyezte meg Árpád. – Gyermekkoromtól láttam, hogy a szüleim is segítenek az arra rászorulóknak. Azt, hogy zenészként, zenetanárként a hangszert eszközként használva léphetek be gyerekek és családok életébe egyfajta mentorként, csodás dolognak tartom. A Szimfónia Programban pedig sok-sok gyerek mentora lehetek, és a kollégáimat is erre kérem. Homokba is dughatnám a fejem, de azt gondolom, ha mindenki megfogná ebben a megyében egy olyan embernek a kezét, akin tud segíteni, néhány év alatt felszámolhatnánk a szegénységet. És itt nem arra gondolok, hogy pénzzel vagy étellel segítsen. Ha minden elesett mellett állna egy hús-vér angyal, megváltozna a világ. Én ezen dolgozom a program keretein belül – fogalmazott a zenetanár.

Megyénkben tizenegy telephelyen működik a Szimfónia Program, melynek keretében több száz gyerek tanul valamilyen hangszeren játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában