Hétköznapi Hősök

2019.06.24. 15:30

Közel ötven éve praktizál

A gyermek-alapellátás egyik megalapozója Miskolcon a 75 éves dr. Török Lajos, aki máig praktizál.

Detzky Anna

Dr. Török Lajos

Fotó: Bujdos Tibor

Teljes odaadással és beleérzéssel gyógyítja kis pácienseit a jócskán nyugdíjas korú gyermekgyógyász, aki a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének alapító tagja, és aki a Gyermek-Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségének (GyAPOSz) volt az elnöke sok éven keresztül.

– Jövőre lesz éppen 50 éve, hogy aktívan részt veszek a gyermekellátásban. Diósgyőri vagyok, idejártam iskolába is, és csak annyi időt töltöttem távol Miskolctól, amíg elvégeztem az egyetemet. A nejem kardiológus, 1970-ben kezdtük a pályafutásunkat. Először a városi gyermekkórházban dolgoztam, majd miután átadták, a Velkey László Gyermekegészségügyi Központban (GYEK). 1976 óta pedig kizárólag a gyermek-alapellátásban – osztotta meg dr. Török Lajos.

Érdekvédelmi feladatok

Az orvosok érdekvédelmi szervezeteinek megalapításában is fontos szerepet töltött be.

– Világéletemben szerettem a gyerekeket. Egészen más kapcsolat épül ki a kicsikkel, mint a felnőttekkel. Az óvodás korúak teljes bizalommal vannak felém, és szívesen jönnek a rendelőmbe, mert mindent megbeszélünk. Rengeteg szeretetet kapok tőlük, én pedig igyekszem minél kevesebb fájdalmat és szorongást okozni nekik. Korábban a szakmapolitikában is fontos feladatokat vállaltam. A rendszerváltást követően a kilencvenes évek elején az egészségügyben is változások történtek. Mint gyermekorvosok leváltunk a tanácsról és önállósodtunk. Újból meg kellett alakítanunk magunkat egy vállalkozás formájában elinduló rendszerben. Létrehoztuk érdekvédelmi szervünket, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületét. 1991-ben pedig megalakítottuk a Gyermek-Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségét. Ez utóbbinak voltam sok éven keresztül a vezetője. Jártuk a különböző hivatalokat, hogy az önkormányzattal együttműködve újraszervezzük Miskolcon az alapellátást. Meghívást kaptam a Magyar Orvosi Kamarába is – sorolta a szakember.

Veszélyben a gyermekellátás

A borsodi megyeszékhelyen a gyermekorvosoknak majdnem fele nyugdíjas korú, mert nincs utódjuk.

– Bár már bőven leköszönhettem volna, mégis csinálom, amíg fizikailag és szellemileg bírom, mert nincs, aki átvegye tőlem a munkát. Nagy bajban van az a rendszer, amit korábban felépítettünk. Évek óta a debreceni orvostudományi egyetem oktatója is vagyok, de az elmúlt két-három évben csak egy-két kollégát képezhettünk. A családomban a fiam örökölte a szakma iránti szeretetemet, mert ő is gyermekgyógyász, traumatológus és diabetológus lett. Ma Miskolcon 33 gyerekpraxis működik, de ebből tizenhárman már 65 év felettiek vagyunk, és ha mi felállunk, akkor majdnem a felére csökken majd az alapellátásban dolgozó gyermekgyógyászok száma. Ez nemcsak engem, de a szülőket is félelemmel tölti el. Ráadásul az utóbbi években az adminisztrációs munka szintén nagyon megszaporodott. A megoldási javaslatainkat korábban már írásban is megfogalmaztuk a szövetséggel, de eddig hiába – mondta az idős gyerekorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában