szüret

2019.06.06. 16:00

A zöldszüret egy lehetőség

A szőlősgazdák ma még jelentkezhetnek a hegybíróknál.

Bánhegyi Gábor

Zöldszüreti támogatásra lehet jelentkezni idén azoknak a szőlősgazdáknak, akik úgy érzik, nem biztos a piacuk, nem tudják majd értékesíteni a szőlőtermésüket.

Hatalmas készletek

– Hatalmas borkészletek halmozódtak fel Európában, ezért döntött úgy az Agrárminisztérium, hogy idén EU-s forrásból lehetőséget adnak a gazdáknak arra, hogy kompenzációt kapjanak a zöldszüret miatti terméskiesésre – mondja dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

A napokban Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta, az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, és a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak. A piac stabilizálása, illetve a kínálati nyomás enyhítése érdekében a tárca zöldszüreti és borlepárlási támogatást ad a termelőknek. Rövid a határ­idő: június 11-ig kell leadni az igényüket. Az államtitkár hozzátette, a zöldszüretre 8,5 millió euró forrás áll rendelkezésre, ami akár növelhető is.

Az Agrárminisztérium közölte, a támogatás összege hektáronként 300 ezer–1,1 millió forint lehet.

Ma van a határidő

– Ma, azaz csütörtökön még lehet jelentkezni a hegybíróknál és záradékoltatni a jelentkezési szándékot – mondja dr. Molnár Péter. – A jelentkezéseket június 11-én zárják le, ezt követően június 17-ig az igényelt területek 10 százalékát leellenőrzik, majd a zöldszüretet június 24. és július 10. között kell elvégezni. A zöldszüret elvégzését a Kincstár felé legkésőbb július 11-ig be kell jelenteni. A bejelentett zöldszüret után valamennyi területet le fognak ellenőrizni, és csak utána jöhet majd a kifizetés, ami legkésőbb november közepéig meg fog történni. A kompenzáció kiszámítása úgy történik, hogy megnézik az adott területre vonatkozó 2017-es és 2018-as referenciahozamot, és annak alapján állapítják meg a támogatást, amely legfeljebb a kieső termésmennyiség 50 százaléka lehet. Azt azonban hangsúlyozom, ez nem kényszer, csak egy lehetőség. A gazdák eldönthetik, kívánnak-e ezzel élni. Ha valaki úgy érzi, hogy biztos felvásárlója van, és tudja értékesíteni az idei termésmennyiséget, vagy igénybe veszi a közösségi szőlőfeldolgozókat és ott készítteti el a borát, az dönthet úgy, hogy megtartja a termését és maga szüreteli le.

A borlepárlási támogatásról a hegyközségi elnök elmondta, előzetes információi szerint kétszer 50 ezer hektoliteres mennyiségre lehet majd összesen pályázni. Ennek keretében a fölöslegben lévő vagy a rosszabb minőségű borokat vásárolják majd fel literenként 60 forintért, és abból ipari alkoholt készítenek. Ez az utóbbi is csupán egy lehetőség, mindenki saját szándéka alapján dönthet, él-e vele, avagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában