Ipari katasztrófák

2019.06.02. 07:00

A legsúlyosabb ipari katasztrófák Magyarországon

Az első gyárak és bányák megnyitása óta az ipari katasztrófák az emberiség történelmének legszomorúbb fejezetei között szerepelnek. Amíg a mit sem sejtő munkások és a környék lakói akár az életükkel is fizethetnek, addig a károkozókat szinte sohasem sikerül felelősségre vonni. Összegyűjtöttük a közelmúlt legsúlyosabb magyarországi ipari katasztrófáit.

Dudás Flórián

1977. január 3. – Pamutgyári tűz

A pamutgyári tűz néven ismert tűzeset 1977. január 3-án Újpesten, a Magyar Pamutipar Rt. (MPI) gyárának I. sz. fonodájában (Fonó I) és több más épületében bekövetkezett ipari baleset. A 7 órán át tomboló tűz során személyi sérülés nem történt, de – akkori áron – 120 millió forintos anyagi kár keletkezett. A tüzet valószínűleg elektromos szikra okozta.


1979. június 1. – Sajóbábonyi TNT-robbanás

A sajóbábonyi TNT-robbanás a 20. század egyik legsúlyosabb magyarországi ipari balesete volt. Az Észak-Magyarországi Vegyiművek TNT-gyártó üzeme működésének utolsó óráiban felrobbant. A robbanást kiváltó ok ismeretlen.

A sajóbábonyi TNT-robbanás áldozatai


1988. december 4. – Lencsehegyi bányarobbanás

Az 1988. december 4-i lencsehegyi bányarobbanás a magyarországi szénbányászat egyik utolsó nagy balesete volt. A nem engedélyezett szénomlasztást követő szénporrobbanásban 11 bányász halt meg.

Katasztrófa a Lencsehegyi Bányában


2004. augusztus 5. – Törökbálinti petárdaraktár-robbanás

A törökbálinti petárdaraktár robbanás az ezredforduló Magyarországának egyik legsúlyosabb ipari balesete volt. (A köznyelvben a petárdagyár kifejezés terjedt el, ám ez a megnevezés téves. A területen nem zajlott gyártási tevékenység, mindössze raktározás és tárolás.) A korábbi Mechanikai Művek területén fekvő raktárépület 2004. augusztus 5-én robbant fel, a balesetben hárman meghaltak, hatan megsérültek, illetve jelentős vagyoni kár is keletkezett.

Petárdaraktár-robbanás Törökbálinton


2010. október 4. – Ajkai vörösiszap-katasztrófa

Az ajkai vörösiszap-katasztrófa tíz emberéletet követelő ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa, amit az okozott, hogy 2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben.

Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő volt. A Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is.

Az átszakadt tározó


2011. október 14. – Tűzeset a salgótarjáni csokoládégyárban

A salgótarjáni csokoládégyárban történt tűzeset az egyik legismertebb magyarországi élelmiszeripari-baleset, amely során a salgótarjáni Lívia Csokoládégyár Kft. épülete 2011. október 14-éről október 15-ére virradóra teljesen leégett. A tűz keletkezésének okai máig tisztázatlanok.

A csokigyár épülete a tűzeset másnapján

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában