Miskolc

2019.05.30. 15:30

Szépítették a környezetet

Középiskolás diákok takarítottak a Vasgyárban a Factory Aréna önkéntes napján.

Bájer Máté

Fotó: Kozma István

Azoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi munkát kell végezniük, ez az egyik feltétele az érettségi bizonyítvány kiadásának. A diákoknak a középiskola első három évében kell teljesíteni ezt a kötelezettséget, sőt, ha az iskola engedélyezi, nyári szünetben is folytathatják a munkát. Bár az ötven órába csak olyan társadalmilag hasznos tevékenység számít, amiért nem kapnak fizetést a fiatalok, sok esetben előfordul, hogy a kvóta teljesítése után is folytatják diákmunkában a dolgot.

„A munka lehet egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi munka, illetve közös sport és szabad­idős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel” – olvasható az Oktatási Hivatal oldalán.

Nehezebb munka, de megéri

A Factory Aréna minden évben szervez tavaszi takarítást, aminek keretében jó párat kihúzhatnak a diákok a kötelező órák közül. Az önkéntesek kertet szépítenek, pakolnak, szemetet szednek a Factory épülete körül, és kerti bútorokat festenek. Az idei gyárszépítést május 29-én, szerdán tartották.

„Az éves takarítási akciót általában április környékén szoktuk megrendezni, ám az időjárási viszonyok miatt elcsúszott a program – mondta Egri Zita szervező. Elmondása szerint tizenkét diák vett részt a programon, akik a Fac­tory közösségi tereit és kerthelyiségét tették rendbe.

 

„A fű folyamatosan nő az esőzés miatt és a benti terekre is ráfér a takarítás. Szelektáljuk a használaton kívüli, kiselejtezett dolgokat és a még hasznosítható holmikat, pakolunk, szemetet szedünk. Közösségi munkára egyébként nem csak ilyenkor van lehetőség. Nyáron is várjuk azokat a diákokat, akik szeretnék hasznosan, jó közösségben tölteni a szabadidejüket, hiszen a takarítás mellett a nyári táborokban az étkeztetés és a felügyelet terén is besegíthetnek” – árulta el Egri Zita.

„Több helyen is végeztem már közösségi munkát. Iskolában pakoltam könyveket, segítettem a termek előkészítésénél, ezek után is kihúzhattam pár órát” – mondta Neubeller Kristóf, aki első kézből hallott az Önkéntes Napról: „Néhány éve járok ide rollerezni, és így tudtam meg, hogy van lehetőség itt is bedolgozni. Tetszik ez a munka. Igaz, nehezebb, mint a többi, de tíz órát kapunk érte”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában