Helyi közélet

2019.05.03. 16:31

Időjárás-jelentés - 2019. május 3.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Fehér-tengertől délre markáns ciklon örvénylik, frontrendszere egészen Németországig húzódik. Szintén ciklon található Izlandtól nyugatra, amelynek frontjai meghatározzák Nyugat-Európa időjárását. Az említett térségben többnyire erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, északon havazik. A Fekete-tengertől keletre sekély ciklon okoz felhős, csapadékos időt. A legtöbb napsütés a délkeleti tájakon van, ahol anticiklonális hatások érvényesülnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi tájain -2 és +6, kissé délebbre általában 10, 18 fok között változik. Melegebb van délen, délnyugaton, ahol a délutáni órákra jobbára 19 és 26 fok között alakul a hőmérséklet, sőt a Pireneusi-félsziget déli területein 27, 32 fokot is mérnek. A Kárpát-medence időjárását előbb az észak felől érkező frontálzóna, majd a mediterrán térségben kialakuló ciklon határozza meg, csapadékos időre számíthatunk.

Előrejelzés az ország területére szombat estig

Az éjszakai átmeneti felszakadozás után szombaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, kezdetben délen és keleten lehetnek rövidebb napos időszakok. Éjszaka eleinte délen és keleten, majd a Dunántúlon, szombaton napközben többfelé várható eső, zápor, főleg délen és keleten néhol zivatar is kialakulhat. A főként keleten erős délnyugati szél éjszakára mindenütt mérséklődik, majd szombaton helyenként megélénkül. Viharos széllökés zivatar környezetében is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 14 és 22 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában