Hogyan figyelnek a térfigyelők?

2019.05.21. 08:00

A térfigyelők felvételein keresik a hajnali késelőt

Nyomozást indított a miskolci rendőrkapitányság a szombat hajnali késelés ügyében.

Detzky Anna, Tajthy Ákos

Térfigyelő kamera a Villanyrendőrnél (Illusztráció)

Fotó: Bujdos Tibor

A térfigyelő kamerák felvételei is segíthetik kideríteni a személyazonosságát annak a három férfinak, akik szombat hajnalban támadtak meg egy férfit a Villanyrendőrnél. Ahogyan arról beszámoltunk, az egyik férfi késsel vagy valamilyen tárggyal vágta szét a sértett arcát, akinek maradandóak lesznek a sérülései. Az ügyben jelenleg a Miskolci Rendőrkapitányság testi sértés gyanúja miatt folytat nyomozást. Janasóczki Attila, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az ilyen és ehhez hasonló esetekben a térfigyelő kamerák felvételeit is gyakran használják a nyomozás során.

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a Villanyrendőrnél található kamerák felvételeit biztosan használni fogják a nyomozók, azokat már át is adták a rendőrségnek.

Az esetről az Észak és a Borsod Online is részletesen beszámolt – már amennyi részletet jelenleg tudni lehet. Ami biztos, a sértett fiatalembert rövid szóváltást követően a sétálóutcán három másik támadta meg, akik közül az egyik kést rántott, és az arcán, száján megvágta a férfit, majd elszaladtak.

Amit még tudni, hogy a család szemtanúkat keres, merthogy bár korántsem volt néptelen a környék, az eddig nem akadt. Illetve tudni még azt is, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság testi sértés gyanúja miatt folytat nyomozást jelenleg.

„A nyomozás még a kezdeti szakaszban tart, ezért további részleteket csak később árulhatunk el – mondta Janasóczki Attila, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőrségi szóvivő leszögezte, az ilyen és ehhez hasonló esetekben a térfigyelő kamerák felvételeit is használják a nyomozás során, a felvételeket a rendőrség foglalhatja le, melyek bizonyítási eszközként használhatók.

Kikérték a felvételeket

Kovács László Csaba, a térfigyelő rendszert is üzemeltető Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója kérdésünkre megerősítette: a rendőrség már megkereste őket ez ügyben.

„A belváros egészét, így a Villanyrendőr környékét is számos kamera figyeli, a megyei főkapitányság több berendezés felvételeit is bekérte, melyeket mi adathordozón át is adtunk számukra” – hangsúlyozta.

Azt a rendőrség és a városi rendészet illetékese is megerősítette, a belvárost mindkét szerv fokozottan ellenőrzi a hétvégi estéken. A térfelügyeleti szolgálat pedig a nap huszonnégy órájában figyeli a beérkező felvételeket.

„Az elmúlt időszakban többször a kamerák segítségével fogtak el járőrök bűn­elkövetőket még a helyszín közelében vagy a későbbiek folyamán, számos esetben pedig felvételeket teszünk közzé a lakosság segítségét kérve, a rajta szereplő elkövető kilétének megállapítása céljából, amelyek szintén hatékonyak” – hangsúlyozta Janasóczki Attila.

Figyelni kell rájuk

A késelés előtt alig egy héttel tartott előadást a Herman Ottó Gimnáziumban a fiataljainkra leselkedő veszélyekről Kovácsné Leskó Anna címzetes rendőrőrnagy, Tudod, mit csinál a gyermeked a miskolci éjszakában? címmel. Bár egy ilyen esetre nem lehet igazán felkészülni, sok más dologra viszont igen. A részt vevő kamaszgyermekek szüleit kérdeztük, hogyan látják a problémát.

„Nagyon pozitív benyomásom alakult ki az előadásról, mert megerősített benne, hogy nem tiltani kell a gyereket az éjszakai szórakozástól. Hasznos volt a hatóság szemszögéből hallani a kérdésről és látni, hogy tényleg segíteni szeretnének, nem megalázni a fiatalokat. Hitelesnek találtam az előadót abból a szempontból, hogy maga is járja a miskolci szórakozóhelyeket, gyakran úgymond álruhában, és ő is anyuka” – mondta el érdeklődésünkre Orphanides Ágnes.

„A lányom még csak tizenhárom éves, és a bulizásban egyelőre nem igazán érintett. Koncertekre is inkább családilag, együtt megyünk. Meglepett az elhangzottak kapcsán, hogy mennyire semmibe veszik a fiatalokat azok, akik tudatmódosító szerekkel kereskednek. Gondolok itt arra, hogy milyen alapanyagokból készítik ezeket és a módszereiket, ahogy kínálják a portékáikat. A saját gyermekemet úgy igyekszem felkészíteni a veszélyekre, hogy nagyon sokat beszélgetek vele, ahogy ezt az őrnagy asszony is javasolta. Tisztában vagyok vele, hogyha én lepattintom, akkor nyilván később sem fog odajönni hozzám a problémáival” – magyarázta a gondos anyuka.

Vigyázzanak egymásra

Egy fiús apuka is elmondta véleményét lapunknak az előadás kapcsán.

„Mivel tizenhat éves kamasz a fiam, ezért mindenképpen fontosnak tartottam, hogy részt vegyek a tájékoztató alkalmon. Nem gondoltam, hogy a droghelyzet ilyen súlyos Miskolcon, és hogy már 13-14 éves gyerekekkel is lehet éjfél körül találkozni a diszkókban, ami egyértelműen a szülők felelőssége. Az is megdöbbentett, hogy a gyerekeknek egészen változatos trükkjeik vannak, hogyan jussanak alkoholhoz, például a hajléktalanokkal vetetik meg. A saját fiamat, úgy gondolom, ismerem annyira, hogy elmondhatom, kevésbé veszélyeztetett ebből a szempontból. Ráadásul mindig a szájába rágom, amikor bulizni megy, hogy a társaság tagjaival ne hagyják magukra egymást. Emellett nagyon figyeljenek az italukra, nehogy kábítószert csempésszenek bele, de mindenképpen megnyugtató tudni, hogy a rendőrség is jelen van ezeken a helyeken – tette hozzá Ágasvári Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában