Tarcal

2019.05.15. 18:00

A lehetőségeket ki kell használni

A paktumok segítenek abban, hogy a munkaadók és munkavállalók egymásra találjanak.

Serfőző László

Az Onga és térsége, valamint a Taktaköz és térsége helyi foglalkoztatási paktum szervezett fórumot Tarcal Hatputtonyos Borfalujába. A találkozó célja az volt, hogy a roma vállalkozók, kisebbségi önkormányzatok tájékoztatást kapjanak, milyen foglalkoztatási támogatásokat kaphatnak a paktumokon és a kormányhivatalokon keresztül.

Az egyik legfontosabb feladat az oktatás, a képzés adta lehetőségek kihasználása. Török Dezső

Sok témát érintettek

Az eseményen Koncz Ferenc országgyűlési képviselő az érintett térségek fejlődésének közeljövőt illető, ezzel együtt munkahelyteremtő beruházásairól adott összegzést.

Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat elnöke a megyében működő paktumok működéséről, az eddig elért eredményekről beszélt előadásában. Hangsúlyozta, az egyik legfontosabb fel­adat az oktatás, a képzés adta lehetőségek minél szélesebb körű kihasználása, hiszen ezek adnak alapot egy vállalkozás bővítéséhez. A foglalkoztatási paktumok ugyanis lehetőséget biztosítanak a vállalkozóknak, munkaadóknak vezetőképzésre, tréningekre, szakmai tanácsadásokra; az új munkavállalók bérköltséget, képzéseket, munkába járási és lakhatási támogatást kaphatnak. A paktumok segítenek abban, hogy a munkaadók és munkavállalók egymásra találjanak.

Horváth Anikó projektmenedzser a két paktumiroda működéséről adott tájékoztatást, majd megjegyezte, sok támogatási forrás áll rendelkezésre. A paktumokon keresztül – mások mellett – a huszonöt év alattiak, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, a gyesről visszatérők, a megváltozott munkaképességűek is támogatásokban részesülhetnek.

Az eseményen részt vett Járóka Lívia EP-képviselő, aki kitért beszédében a lehetőségek kihasználására. Megjegyezte, hogy jó hírrel érkezett: Nagy István agrár­miniszter országos szinten négyszázötven településen indítja el romák számára a mezőgazdasági munkát, kétszáz településen pedig indul a tehetségmentő program.

Az esemény alkalmat adott a Borfalu helyi református egyház történetét taglaló kiállításának megtekintésére, Tarcal helytörténetét Butta László polgármester ismertette, a tárlatot Újvári Marika művelődésszervező mutatta be a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában