Helyi közélet

2019.04.02. 14:26

Tisztább, virágosabb településkép Kázsmárkon

Kázsmárk - Tele van tervekkel és elképzelésekkel Kázsmárk nemrég megválasztott első embere.

Kázsmárk - Tele van tervekkel és elképzelésekkel Kázsmárk nemrég megválasztott első embere.

Tavaly december óta van új vezetője Kázsmárknak, Kecskés Attila azt mondja, szerette volna, ha nem halnak el azok a kezdeményezések, amelyeket elődje elindított, ha azokat tovább tudják vinni, és mellette a saját elképzeléseit is szerette volna megvalósítani, ezért döntött úgy, hogy elindul az időközi választáson.

Nagy figyelmet szeretnék fordítani a falu tisztaságára és szépítésére.” Kecskés Attila

Bölcsőde és felújítások

A település korábbi első embere, Bortnyik Béla 28 év után, tavaly ősszel mondott le, majd még az év vége előtt elhunyt. Kecskés Attila alpolgármesterként tevékenykedett, így az átmeneti időszakban is neki kellett irányítania a települést, ezért úgy döntött, indul a decemberi időközi választáson, amelyet meg is nyert. Az elképzeléséhez híven pedig tovább viszi a folyamatban lévő ügyeket, de négy hónap után vannak már saját elindított projektjei is.

Így például 14 férőhelyes bölcsőde épülhet a településen, a közbeszerzési eljárásnál tartanak. A második, úgynevezett „telepes program”, vagyis szegregált élethelyzetek felszámolása projekt fut egy éve, amelynek keretében az érintett szegregált területen képzések, egészségügyi, életmódprogramok valósulnak meg többek között. De egy hármas ikeringatlan is épül, miközben önkormányzati tulajdonban lévő házak is megújulnak, és Csillagpont-épület kialakítására is sor kerülhet.

– Sikeres eszközbeszerzésünk is van, egy ötven lóerős kis traktor és leader beszerzése valósulhat meg, ami nagy segítségünkre lesz a tereprendezésben, utak karbantartásában. Nagy figyelmet szeretnék fordítani a falu tisztaságára, így a munkaügyi központtal együttműködve öt főt alkalmazhatunk az illegális szemétlerakások megszüntetésére. Szeretnénk parkosítani, virágtartókat helyeztünk ki a villanyoszlopokra, sziklakertek épülnek a közmunkaprogram keretében. Az iskolával szemben egy pihenőparkot valósítanánk meg, amelyre később egy emlékmű is kerülhetne –magyarázza Kecskés Attila.

A mai modern világban is nagy az igény az élőszóban kapott tájékoztatásra Kázsmárkon, ezért elindult a már eléggé elavult hangosbemondó-hálózat rekonstrukciója, hogy azt teljes körűen használni tudják a jövőben. A közterületi kamerák cseréje is elindul heteken belül, és bővítik is a rendszert a közbiztonság érdekében.

Jelenleg 84-en dolgoznak a közmunkaprogramban, de a polgármester azt mondja, az egyik szeme sír, míg a másik nevet amiatt, hogy alig tudták feltölteni a létszámot, mert annyian mentek el az utóbbi időben dolgozni a versenyszférába a településről, amelyet képzésekkel is igyekeztek elősegíteni. Így például sokan találtak munkát a közeli autópálya-építésen.

A közmunkások egy része a település földterületén, üvegházában és fóliasátraiban dolgozik, illetve sertést és csirkét is tartanak, elsősorban a saját konyhájuk és lakossági értékesítés részére. A konyha mellett egy tároló pince is épült, amit most körülkerítenek és összekötik a konyhával. Körülkerítik a bálatározót is, amelyben azokat a szalmabálákat tárolják, amivel a hivatalt, az óvodát, az előző Csillagpont épületét, illetve az üvegházat fűtik. De felújítják a sportpálya öltözőjének a tetejét és külső-belső festést is végeznek. Az egyházak segítése keretében a településen lévő római katolikus kápolnát is a napokban újították fel kívülről teljesen a tetőzettel együtt, hogy minél kulturáltabb körülmények között tudják használni a jövőben.


[related-post post_id="4191669"]

[related-post post_id="4190432"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában