Helyi közélet

2019.03.31. 15:14

Szellemi és lelki pillérek

Telkibánya - A vidéket is megilletik a minőségi szellemi javak, vallja a telkibányai református lelkész.

Telkibánya - A vidéket is megilletik a minőségi szellemi javak, vallja a telkibányai református lelkész.

2010 őszén indult el Telkibányán a „Hittem, ezért írtam!” kezdeményezés. Tizedik éve működik töretlenül, évi egy-két alkalommal a református egyházközség szervezésében az írókat, költőket, földtudományok művelőit, lélekbúvárokat, környezeti nevelőket, politikusokat, lelkészeket, informatikusokat, művészeket a településre invitáló rendezvénysorozat. Az ötlet abból fakadt, hogy a vidéket is megilletik a minőségi szellemi javak.

A korábbi években olyan neves előadók fordultak meg az abaúji településen Szalay László Pál lelkipásztor felkérésére, mint Szabó Balázs, aki a legutóbbi Prima Primissima díjátadón játszotta el a Bájoló című versfeldolgozását. Járt ott Kiss Benedek Zoltán is, aki a Virtuózok dobogósa volt, továbbá Pintér Béla, aki a magyar keresztény könnyűzene egyik legismertebb előadója. Versek, előadások hangoztak el, könyveket mutattak be és egyedi zenei élményben lehetett részük a megjelenteknek.

Múlhatatlan értékek

Az ötletgazda, szervező lelkipásztor szerette volna az evangéliumot és a keresztény kultúrát a templomon kívül is képviselni. Ezért szándékosan helyezték ki a rendezvényeket például a művelődési házba, az Aranybánya Hotelba vagy a Családi Öko-Kalandparkba. Idén szintén az írott szó és a különleges zenei hangzás jellemezte a tavaszköszöntő rendezvényt. Szalay László Pál igével köszöntötte a művelődési házban megjelent sokadalmat. Az írásról, a személyes életünk fordulópontjainak lejegyzésének fontosságáról beszélt, amik az idő múlá­sával egyre értékesebbek lehetnek. Tanúskodnak azokról, amik mulandónak tűnnek, de a lelkünkben múlhatatlan értékkel bírnak. Majd bemutatta a Telkibányai Református Bulletin időszakos kiadványt, ami a 2018-as esztendő helyi történéseit öleli fel. Az A4-es méretű kiadvány 32 oldalon, 98 fotóval, 21 cikkel kívánja megelégíteni a Telkibánya hétköznapjai és ünnepei iránt érdeklődő olvasót. A lelkipásztor 2004 karácsonya óta írja és publikálja helyi kiadványokban és a sajtóban a gyülekezet történetét. Most mindezt egy különleges, impozáns, maradandó formában is megtette. Ezzel kifejezve, hogy nemcsak a celebek és hírességek élete érdemli meg a magazinformát és a nyomdafestéket, hanem bizony az „egyszerű halandóké” is.

Pánsípon

A „Hittem, ezért írtam!” rendezvény vendége, aki a művészet irányából érkezett, Kegye János pánsípművész volt. Egyórás koncerttel örvendeztette meg a hallgatóságot. Olyan érdekességekkel kezdett, mint a Reformáció 500. évfordulójára készült református énekeskönyvi énekek pánsípfeldolgozása. Ezt követte a komoly- és könnyű­zenei válogatás. Az egyházi műremekek után egyebek mellett Leonard Cohentől, Andrea Bocellitől, Tolcsvay Lászlótól, Máté Pétertől, Kiss Tibortól és Leczó Szilvesztertől is megszólalt egy-egy nagyon ismert dallam, üdítően új köntösben. A koncert végén Kegye János dedikálta lemezeit. A megvásárolt hanghordozókkal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árváit támogatta a művészetkedvelő közönség.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában