Helyi közélet

2019.03.25. 15:28

Különleges Kondor-képek a Miskolci Galériában

Miskolc - Valaki önarcképe címmel nyílt tárlat a művész monotípiáiból.

Miskolc - Valaki önarcképe címmel nyílt tárlat a művész monotípiáiból.

A miskolci Kondor-tárlatok sorába illeszkedik a Miskolci Galéria nemrég nyílt kiállítása a művész monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből – hívja fel a figyelmet Barkóczi Ákos, a kiállítás kurátora.

Kondor Béla rövid, de annál intenzívebb pályafutása során mindvégig alkalmazta ezt a sajátos képalkotó eljárást: 1972-ben bekövetkezett haláláig több mint 200 monotípiát készített, első idesorolható munkái a főiskolai diplomaszerzést követő 1957-es évből ismertek. A Valaki önarcképe című tárlat közel ötven darabos válogatás.

Megjárta Velencét is

A tárlat címe Kondor talán legjelentősebb, legemblematikusabb monotípiáira, a Valaki önarcképe című sorozatra utal, melyet 1967-ben és 1968-ban készített a művész. A sorozatot először 1967-ben mutatták be egy budapesti kiállításon, majd 1968-ban, jelentősen kibővítve, a Velencei Biennálén. A miskolci kiállítás egésze remélhetőleg képes érzékeltetni a Kondor művészetében munkálkodó valóságkutató szenvedélyt, „az igaz színt öltő emberi arc” feltárására irányuló elhivatott törekvést – olvasható Barkóczi Ákos ajánlójában.

ÉM


[related-post post_id="4182441"]

[related-post post_id="4182432"]

[related-post post_id="4182397"]

[related-post post_id="4178986"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában