Helyi közélet

2019.03.27. 10:47

Az ország vezetőjére emlékeztek Monokon

Monok - 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos, halálának 125. évfordulójára megemlékezést tartottak szülőfalujában Monokon.

Monok - 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos, halálának 125. évfordulójára megemlékezést tartottak szülőfalujában Monokon.

– Arra a Kossuth Lajosra emlékeztünk, aki községünkben látta meg a napvilágot, akinek neve összeforrott a magyar szabadságharccal, a polgári fejlődéssel, a nép pedig sorsát szívén viselő vezetőt tisztelve „Kossuth apánkként” emlegette – mondta Bártfay Emese polgármester. – Emlékeztünk arra a Kossuth Lajosra, aki egykor Magyarország kormányzója volt, arra a Kossuth Lajosra, aki évszázadok történelmi zsákutcáiból merész utakra terelte országát, aki a forradalom bukása után sem veszítette el hitét, akit saját szavaival élve: „Megtörhet a sors, de meg nem hajlíthat”. Arra a Kossuth Lajosra, aki 125 évvel ezelőtt, 1894. március 20-a éjjelének utolsó órájában végleg távozott a földi világról, amelyben a sors felemelte, letaszította, majd halála után örök emlékezetben megtartotta országunk történelmében.

Az emlékezők

A rendezvényen a polgármester köszöntője után ünnepi beszédet mondott dr. Latorcai János, a magyar országgyűlés alelnöke. A megemlékezésen részt vett többek között Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Radomszki Lászlóné, a szociális és gyermekvédelmi főigazgató. A program koszorúzással folytatódott a Kossuth-szobornál, Kossuth Lajos szülőháznál, majd a Petőfi-szobornál.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában