Helyi közélet

2019.01.26. 09:50

Történelmi Avas: részletek, majd a megfelelő időben

Miskolc - Több mint fél év után sem lehet többet tudni a történelmi Avas rekonstrukciójáról. Pedig nem csekély jelentőségű programról van szó: 2016 novemberében a fejlesztés másfél milliárd forintos támogatásáról döntött a kormány.

Miskolc - Több mint fél év után sem lehet többet tudni a történelmi Avas rekonstrukciójáról. Pedig nem csekély jelentőségű programról van szó: 2016 novemberében a fejlesztés másfél milliárd forintos támogatásáról döntött a kormány.

A miskolci városházától származó információ, hogy a kapcsolódó engedélyezési eljárások folyamatban vannak, a közbeszerzési eljárások előkészítése zajlik. Nem tudni, hol tart a tervezés, mert újabb megkeresésünkre a városházi szóvivő, Szabó Máté azzal hárított: a projekt kommunikációs tervének megfelelő ütemben kívánnak kommunikálni.

Továbbra sem tudni, hogy pontosan mikor kezdődik a történelmi Avas megújítása, mint ahogy az sem, hogy pontosan mi épül, mit újítanak fel a területen.

Zöld város

Az biztos, hogy az Avason több különálló projektelemet valósítanának meg. Ezek a következők: a „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése”, a „Történelmi Avas csapadékvíz-kezelési rendszer kiépítése” és a „Zöld város kialakítása Miskolc Belváros-Történelmi Avas akcióterületen.”

Ezekről még 2017-ben annyit árult el a polgármesteri hivatal, hogy a Zöld Város program részeként rekreációs tér épülhet majd a Horváth-tetőn, az Avasi kilátó mellett. Egy másik projektnek hála a történelmi Avas hiányzó csapadékvíz-elvezetését is pótolják, így az avasi pincesorokon nyílt, vápában történő vízelvezetés készül el.

A turizmusfejlesztési programon belül a Toronyalja sétány, a Győry Nagy Lajos lépcsősor, a Bortanya, valamint az Avasi kilátó és környezete újul meg.

Azt már tavaly májusban árulta el érdeklődésünkre a hivatal, hogy a fejlesztésekhez kapcsolódó engedélyezési eljárások már folyamatban vannak, sőt a közbeszerzési eljárások előkészítése is zajlik. „Az eljárások teljes körű lezárása után megismerhetjük a fejlesztési terveket” – írták akkor.

Szűkszavúan

Minthogy legutóbbi érdeklődésünk óta több mint hét hónap telt el, megkíséreltünk újabb részleteket megtudni. Sikertelenül. Szabó Máté, a miskolci városháza szóvivője mindössze annyit mondott: a projekttel kapcsolatban korábban már minden tudható információt elmondtak.

– A projekt előrehaladásáról a megfelelő időben, a projekt kommunikációs tervének megfelelő ütemben kívánunk majd kommunikálni és ettől a jövőben sem kívánunk eltérni – tette hozzá.

ÉM-TÁ


Kulturális élménytér

A fejlesztési csomaghoz kötődően egy építkezés mégis elkezdődött a területen, igaz a munkákat az önkormányzat konzorciumi partnere végzi. Szintén májusban írtunk, arról a turisztikai fejlesztésről, amelyik a Bormúzeum környékén valósul meg. A munkálatok akkor támfalépítéssel kezdődtek, emiatt a munka miatt van zárva Felső-soron a kilátó felé vezető lépcsősorának egy része.

A pincesor: irodalmi, kulturális élménytér a megelevenedő történelem című projektről korábban azt írtuk: annak köszönhetően új kiállítótermek jönnek létre, amelyek élő múzeumként megidézik a XX. század elejének avasi polgári miliőjét.


[related-post post_id="4111544"]

[related-post post_id="4098472"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában