Helyi közélet

2019.01.03. 08:20

Hogyan újulhat meg a diósgyőri vár plusz tízmilliárdból?

Miskolc - Teteje lesz, megépül az alsó vár és a nyolc kaputorony Diósgyőrben. És még mi?

Miskolc - Teteje lesz, megépül az alsó vár és a nyolc kaputorony Diósgyőrben. És még mi?

Csaknem 30 milliárd forintot biztosít az állam a Diósgyőri vár és a miskolctapolcai fürdőkomplexum fejlesztésére, jelent meg a hír az óév végén a Magyar Közlönyben.

Azt már korábban, november végén megtudhattuk, hogy a tapolcai strand továbbfejlesztésére megvan a forrás, még a látványterveket is nyilvánosságra hozta a miskolci önkormányzat. A kormány döntése alapján ugyanis 12,7 milliárd forintból bővül a strand.

A mostani, december végi bejelentés újdonsága viszont az, hogy a vár rekonstrukciójára több mint 10 milliárd forint többlettámogatást ítélt meg a kormány a korábban ismert összeghez képest, így a vár újjáépítésének második üteme 16 milliárdból valósulhat meg. A beruházás várhatóan 2021-ben fejeződik be.

Várjuk a választ

No, de mit jelent pontosan a vár újjáépítése, fejlesztése?

Érdeklődtünk a miskolci önkormányzat sajtóosztályán, várjuk a választ. Addig is megpróbáltuk összegyűjteni a már tudott információkat.

A várfejlesztés „felelőse” Rostás László – Miskolc korábbi főépítésze – építészeti főtanácsadóként vezényli majd az építkezést. Korábban így nyilatkozott lapunknak a projektről: „Fontos alapvetés, hogy a jelenleg meglévő terek és funkcióik megmaradnak. Semmiféle olyan új funkció nem lesz, ami a jelenlegieket csorbítaná…” – mondta.

Ezentúl kevés konkrétumot tudhattunk meg a tervezett várfejlesztés részleteiről. Néhány mondat erejéig Lovász Emese árult el egy-két dolgot a vele készült interjúban. A régészt, a Diósgyőri vár tudományos szak­tanácsadóját, a várról megjelent könyve kapcsán a régmúltról kérdeztük még a nyáron, de kitértünk a jövőre is.

Nem engedélyezték

Elmondta: „ami nagyon hiányzik, az a tető, mert most úgy néz ki, mint amit elfelejtettek befejezni”. Azt viszont megjegyezte, hogy nem engedélyezték a nyugati szárny felépítését, szerinte ez nem volt jó döntés, mert például a csonka tornyot így továbbra is romként kell kezelni.

„Megépül az alsó vár, a nyolc kaputorony és a gyilokjáró, tehát körbe lehet majd menni, és megújul a híd is”, fogalmazott. „Megépül a középkori konyha a kút mellett, ahogy felmegyünk a hídon”.

Kérdeztük akkor azt is, hogy tervezik-e a várat hajdanán körülölelő vizesárok rekonstrukcióját is, ám akkor Lovász Emese nemmel válaszolt, mint mondta, az a várfejlesztés harmadik ütemének része lesz.

Igaz, ez még akkor volt, amikor 10 milliárddal kevesebből lehetett gazdálkodni.

ÉM-HM


[related-post post_id="4093038"]

[related-post post_id="4076231"]

[related-post post_id="4052217"]

[related-post post_id="4007639"]

[related-post post_id="3919298"]

[related-post post_id="3782857"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában