Helyi közélet

2019.01.11. 18:24

Egyértelmű lett: nincs visszaút

Miskolc - Mikor érezték úgy, hogy a rendszerváltoztatás feltartóztathatatlan Magyarországon?

Miskolc - Mikor érezték úgy, hogy a rendszerváltoztatás feltartóztathatatlan Magyarországon?

A rendszerváltoztatás huszonötödik évfordulója adta az alkalmat, hogy a – ma már történelmi – korszak miskolci szereplőit megszólaltassuk. Beszélt sorozatunkban Balázsi Tibor, az MDF volt országgyűlési képviselője, Latrán Béla, egykori SZDSZ-es politikus, Tompa Sándor, aki a Reformkörben kötelezte el magát a változásokkal. És Pankucsi Márta: az ő avas-déli lakásukban alakult meg a későbbi kormánypárt, az MDF egyik első vidéki szervezete. Férje, Furmann Imre volt a Magyar Demokrata Fórum országos alelnöke, aki nemcsak az országos, de a helyi politika alakításában is tevékenyen részt vett.

Életem legszebb napja volt 1989. március 15-e Miskolcon.” Balázsi Tibor

Egyetértés

A beszélgetésekben felmerült: melyik volt az a pillanat, amelyik egyértelművé tette az akkori szereplők számára, hogy lesz rendszerváltoztatás. Az erre felelők egyöntetű véleménye volt, hogy a rendszerváltoztatás hosszú folyamat, sok fontos pillanattal. Ezek közül is kiemelték azonban 1989. március 15-ét, amikor külön megemlékezésen gyűltek össze az ellenzéki – akkori szóhasználattal: alternatív – szervezetek hívására, akik nem a hatalom szervezte programban akartak emlékezni a márciusi ifjakra, a magyar forradalomra.

Balázsi Tibor például azt mondta: élete legszebb napja volt ez, Miskolcon két helyszínen is ő olvasta fel az ellenzéki szervezetek tizenkét pontját. „Ha van kitüntetett pillanata a rendszerváltoztatásnak, nekem ez a március 15-e mindenképpen az” – fogalmazott a kerekasztal beszélgetésünkben.

ÉM


[related-post post_id="4105071"]

[related-post post_id="4105060"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában