Helyi közélet

2019.01.15. 15:08

Csúcs a Quintessence pálinkaversenyen, több mint kétezren neveztek

Miskolc - Közép-Kelet-Európában ennél nagyobb mintaszámú verseny még nem volt.

Miskolc - Közép-Kelet-Európában ennél nagyobb mintaszámú verseny még nem volt.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (X.) Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés érkezett. A tavalyi 1739 után az idén több mint 2000 – egészen pontosan 2006 – minta érkezett a megméretésre Magyarországon kívül Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ciprusról. Közép-Kelet-Európában ennél nagyobb mintaszámú verseny még nem volt a pálinkaversenyek történetében.

Munkában a zsűri

– A szakértő zsűri vasárnaptól értékeli a mintákat – tudtuk meg Takács László versenyigazgatótól. – A háromnapos zsűrizés során a 29 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember – bizottsági, gyors és száraz próba zsűri tagok vegyesen – értékel, de olykor 10 bíráló mond véleményt a pálinkáról. A bírálólapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes- szoftver-programjának segítségével bírálónként kerülnek kitöltése. Ha nincs konszenzus, vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozik a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcszsűrihez kerül a versenyminta. Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az éremhatárok a következők: arany 18-20 pont, ezüst 16-17 pont és bronz 14-15 pont. A nagy aranyérmes, champion pálinkák kiválasztására a bírálatok harmadik napján történik meg, végül a verseny győztes desztillátumát választja ki a zsűri.

Takács Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a társadalmi zsűri tagjai január 26-án Lillafüreden, a Palotaszállóban döntenek a közönségdíjas pálinkáról. Ekkor tartják a kereskedelemben kapható pálinkák, míg január 25-én a magán és bérfőzetett párlatok ünnepélyes eredményhirdetését.

ÉM-PA


[related-post post_id="4107455"]

[related-post post_id="4102754"]

[related-post post_id="4098101"]

[related-post post_id="4070859"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában