Helyi közélet

2018.12.03. 11:40

Csúszós utak, lassabb közlekedés – ónos eső miatt van érvényben riasztás Borsodban

Miskolc - Ónos eső miatt adott ki riasztást hétfő reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Miskolc - Ónos eső miatt adott ki riasztást hétfő reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Előrejelzésük szerint az Északi-középhegység tágabb környezetében ónos eső, fagyott eső, az északkeleti határnál havazás is előfordulhat.

„Az északkeleti tájakon néhol meg kialakulhat kisebb mennyiségű ónos eső, majd napközben ott is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, és megszűnik az ónos csapadék. Estétől kedd reggelig Borsod északi részén ismét előfordulhat egy-két helyen ónos eső.

Főként késő estétől romlanak a látási viszonyok, átmenetileg többfelé válhat párássá, ködössé a levegő. A fagypont alatti ködös tájakon ónos ködszitálás sem kizárt. Kedden napközben az északnyugati szelet a Dunántúl északi felén a magasabban fekvő részeken és a Balatonnál 60-65 km/h körüli lökések kísérik.

Az előrejelzéseknek megfelelően csúszósak voltak az utak és a járdák a megye számos pontján –legalábbis ez derült a népszerű közösségi portál megyei illetőségű oldalairól, ahol a helyiek adtak helyzetjelentést egy-egy városból.

Folyamatosan szórtak

A miskolci csoportokban is sokan hívták fel egymás figyelmét a csúszós, jeges utakra, viszont – mint azt a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztályától megtudtuk – a hóügyeletre ezzel kapcsolatos panasz, bejelentés egyáltalán nem érkezett.

- Ami biztos, Miskolcon a buszútvonalakon már vasárnap este tíz harminckor megkezdték az utak szórását. Többszöri szórás volt mindenhol, majd hajnalban már a magasabban fekvő városrészekre ( például Avas, Bodótető, Komlóstető) koncentráltak. A kora reggeli órákban pedig megkezdték a főbb gyalogos átkelőhelyek, járdák és villamos- valamint buszmegállóhelyek síktalanítását is. Ezt a munkát folyamatosan végzi a városgazda – jelezte a sajtóosztály.

Tájékozódjunk az útviszonyokról!

Az ónos eső veszélyére egyébként már vasárnap délután felhívta a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Kft. ők közleményükben úgy fogalmaztak: a meteorológiai előrejelzések tükrében elsősorban Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak a közlekedők fagyott, vagy ónos esőre. Jelzésük szerint az utakat ők is folyamatosan szórják, megyénket érintő fennakadásról, rendkívüli esetről az Útinform honlapján nem számoltak be.

A Magyar Közút azt javasolja, hogy indulás előtt az Útinformnál érdeklődjenek ( +36-1-336-2400-s, www.utinform.hu) az aktuális útviszonyokról. Ha pedig már úton vannak, ha tehetik, használjanak autós navigációs applikációkat. A WAZE és a Google Maps iOS és Android készülékekre is elérhető.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában