Helyi közélet

2018.11.19. 08:05

A berzéki óvodások karácsonyát szépítjük - Hatan laknak egy szobában

Berzék - Idén a Berzéki Perczel Mór Óvoda kis növendékeit szeretnénk támogatni karácsonyi Segítünk! akciónkkal.

Berzék - Idén a Berzéki Perczel Mór Óvoda kis növendékeit szeretnénk támogatni karácsonyi Segítünk! akciónkkal.

Berzéken hamar rátalálunk az óvoda épületére, a kis sárga házra, az iskola mellett. A gyerekek itt is vidámak és elevenek, mint minden más gyermekintézményben, az egyik csoportban épp szülinapot ünnepelnek. A kicsik valószínűleg nem tudják, hogy közülük sokan igen nehéz körülmények között élnek. Erről azonban már az irodában Barják Judit óvodavezetővel beszélgetünk. Megtudjuk, az ovi tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Kezdetben csak egycsoportnyi gyermek járt ide, de 2002-tól kétcsoportosra bővült az intézmény.

Szívszorító történetek

– Szinte minden óvodásunk három vagy többgyermekes nagycsaládban nevelkedik, 14 óvodásunknak pedig nevelőszülők viselik gondjukat. Minden gyermekünk ingyenes étkezésre jogosult. Vagy azért, mert a szülők jövedelme csekély, vagy azért, mert valamelyik szülő tartósan beteg. Amikor elkezdődnek a hideg évszakok, akkor látjuk igazán, hogy milyen problémák vannak otthon. Gyakori eset, hogy nincs pénz tüzelőre, így otthon nem várja jó meleg a gyerekeket, kevés gyümölcsöt, vitamint esznek, ezért a kicsik hamar megbetegszenek. Itt az óvodában igyekszünk pótolni mindazt, amit a gyerekek a családjukban nem kaphatnak meg. Sokszor készítünk együtt gyümölcs- és zöldségsalátát, amelyet piaci vásárlás előz meg – nyújt betekintést az intézmény életébe az óvodavezető.

Elmondja, olykor szívszorító történetekkel kell találkozniuk. Az egyik négygyermekes családban a családfő szeptemberben tragikus autó­balesetben vesztette éle­tét. A két középső gyerek az óvoda növendéke. Az édesanya most igen nehéz körülmények kö­zött neveli gyermekeit. A leg­ki­sebb még csak egyéves. Több családnak a lakhatási körülmények jelentenek gondot. Van olyan családjuk, akik hatan húzzák meg magukat egy szobában.

Kirándulás részletekben

– Igyekszünk gyermekeinknek mindent megadni, amit otthon nem kaphatnak meg. Minden tavasszal kirándulást szervezünk valamelyik távolabbi városba, mert jól tudjuk, hogy nemcsak a gyerekek, de sok esetben a szülők sem jutottak még a falun vagy a megyén túl. Ezekre a családi kirándulásokra azonban már szeptemberben el kell kezdenünk gyűjtögetni a pénzt, mert egyébként igen megterhelő lenne a családoknak. Arra is ügyelni kell, hogy akkor kérjük a havi részletet, amikor megjön a családi támogatás, mert máskor erre már nem tudnak áldozni a szülők. Idén szeretnénk eljutni a fővárosba – sorolja az óvodavezető.

Megtudjuk, az óvoda épülete is felújításra szorul. Az elektromos és vízvezetékrendszer teljes cseréjére lenne szükség, elavult a mosdók és a csoportszobák burkolata. Az emeleti rész is megérett a burkolatcserére. Régiek és rendkívül elhasználódtak az ágyak, amin a gyerekek ebéd után alszanak. A dajkák kézzel varrogatják nagy keservesen a vastag vásznat, ha az elszakad valahol. Az óvodavezető nagy álma, hogy modern, könnyű, egyszerűen tárolható fektetőágyakat tudjon beszerezni.


Amire szükség lenne

Az idei karácsonyi Segítünk akciónk adományait a Berzéki Perczel Mór Óvodának ajánljuk föl. Az intézménynek nagy szüksége lenne a testnevelés foglalkozásokhoz szükséges tornaszerekre: labdára, karikára, babzsákokra például. Az udvari foglalkozásokhoz gyerekméretű kertészkedő szerszámokra, műanyag fűnyíróra, talicskára, műanyag teherautóra vagy traktorra. Örülnének a benti foglalkozásokhoz színes papíroknak és színes ceruzáknak is. Kérjük kedves olvasóinkat, tegyék szebbé a berzéki óvodások karácsonyát! Az adományokat december 16-áig fogadjuk szerkesztőségünkben: Miskolc, Zsolcai kapu 3.

Természetesen az óvodások szebb karácsonyához lapunk dolgozói is hozzájárulnak. Segítsünk együtt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában