Helyi közélet

2018.10.09. 17:34

Minőségi változás a szendrőládi lakók életében

Szendrőlád - Majd négyszázmillió forintot használnak fel három év alatt Szendrőládon.

Szendrőlád - Majd négyszázmillió forintot használnak fel három év alatt Szendrőládon.

A Petőfi-telep, vagyis a Petőfi utca lakóit érinti az a két, összefüggő pályázat segítségével megvalósuló projekt, amelynek nyitórendezvényét pénteken tartották a településen. A szegregált lakókörnyezetben élők felzárkóztatását célzó program három évig tart, és számos olyan elemet tartalmaz, amelynek köszönhetően javulhatnak az itt élők életkörülményei.

A projekt hosszú távú eredménye, hogy szemléletváltást okozhat a gyermekeknél.­­­” Horváth Szilveszter

Szűrőnap a projektnyitón

Megpezsdült Szendrőládon az élet múlt pénteken, ugyanis több helyszínen többféle programmal is várták a településen élőket. Így például egészségügyi szűréseken vehettek részt több helyen, de a Tanoda épületében életmód-tanácsadást is kapott egy csoport. A mindenki számára nyitott programok egy olyan projekt részei voltak, amely a Petőfi utcában élők életét fogja elsősorban megváltoztatni, de mindenkire hatással lehet a pénteki naphoz hasonló programokkal.

A Petőfi-telepen élőkkel a szociális munkások – a projekt keretében többük foglalkoztatására nyílt lehetőség – sorban felvették a kapcsolatot, felmérték a családokat és egyéni fejlesztési tervet készítenek mindenkinek. Csoportos előadások, klubok keretében kapnak olyan kompetenciákat, támogatásokat, fejlesztéseket, amelyekre szükségük van. Piacképes szakmákra oktatják őket, és segítenek nekik az elhelyezkedésben, lesznek olyanok, akiket helyben alkalmaznak majd a programon belül. Segítséget kaphatnak a menet közben felmerülő problémáikra, a szociális munkások még hétvégi ügyeletet is tartanak ennek érdekében. A projekt része az egészségügyi felmérés és az azt követő kivizsgálások, szükséges kezelésekhez juttatásuk is.

– Nagy öröm, hogy ma itt tartunk, rögös volt az út, ami elvezetett idáig – mondta köszöntőjében Horváth Szilveszter, Szendrőlád polgármestere. Hozzátette: sok ember megfeszített munkája van ebben a projektben, amely valóban kézzelfogható segítséget nyújt a rászorulóknak. Harminchat hónap alatt sok olyan fejlődést lehet elérni, ami megváltoztathatja a családok életminőségét.

Eredmény a gyerekeknél

– Az igazán hosszú távú eredmény azonban az, hogy szemléletváltást okozhat a gyermekeknél. Bízom benne, hogy a munkánk eredményeként láthatjuk majd a fejlődést, amelynek köszönhetően sok ilyen program jöhet még létre az országban – tette hozzá a polgármester.

Már a 2007–2013-as ciklusban is megvalósultak a telepeken élők érdekében projektek. Több mint hétmilliárd forint értékben 66 szegre­gátumban történtek beavatkozások, több mint ötezer ember elérésével – tájékoztatott Fekete Mária, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főtanácsosa. A jelenlegi ciklusban az operatív programok keretében állnak rendelkezésre programok, amellyel 155 településen több mint 34 ezer embert szeretnének elérni – tette hozzá. Borsodból a szegregátumok felzárkóztatását célzó kiírásra az országban a legmagasabb számú, 34 pályázat érkezett. A szendrőládi nyertes pályázatok egyik része a programokat tartalmazza, amellyel elérik a lakosságot, míg a másik lényege az infrastrukturális fejlesztés, amelynek két kötelező eleme van: egy csillagház, ami szolgáltatóház, illetve egy csillag szolgáltató pont – a településen mind a kettő működik már segítve a munkát. De a lakhatást is fejlesztik a lakások komfortokozatának, illetve energiaellátásának javításával.

– Nem csodát várunk, hanem apró lépések sokaságát egy jobb élet felé, lehetőséget adni az embereknek, hogy fejlesszék, képezzék magukat. Jó munkához és megélhetéshez jussanak, erről szól ez a program – mondta Halmos László projektvezető, aki a pályázati lépésekről adott tájékoztatást.

A pályázat részleteiről Káló Norbert szakmai projektvezető adott tájékoztatást, aki reményét fejezte ki, hogy minőségi változást tudnak elérni az érintettek életében, hogy a közös, prevenciós foglalkozások, programok az iskolai lemorzsolódást is tudják majd csökkenteni. Illetve kiemelte, hogy a képzésekhez megélhetési támogatást is biztosítanak a családoknak.


[related-post post_id="3998851"]

[related-post post_id="3963575"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában