Helyi közélet

2018.10.12. 20:23

A férfiak nem lelkiznek, pedig néha kellene

Miskolc - Mit jelent a pszicho­terápia? Lélektani eszközökkel gyógyítást.

Miskolc - Mit jelent a pszicho­terápia? Lélektani eszközökkel gyógyítást.

– Mi a különbség a pszichoterápiás kezelés és a pszichiátriai kezelés között? – kérdeztük Kocsis János főorvostól és Erős Judit klinikai szakpszichológustól.

– Egyszerűen megfogalmazva: a pszichoterápia lélektani eszközökkel történő gyógyítást jelent. Mi általában nem gyógyszerekkel gyógyítunk, ennek egyik változata az osztályos terápia – válaszolta Kocsis János, aki a miskolci Semmelweis kórház pszichoterápiás osztályának vezetője.

– Amikor valaki először érkezik az osztályunkra, részt vesz egy befogadó csoportbeszélgetésen – mondja Erős Judit. – Ott mindenkinek van egyéni beteg vezetője, vele megbeszélik, hogy mi a cél, hogy hová tartanak. Vannak nagy- és kiscsoportos foglalkozások.

Zömében nők

– Férfiak vagy nők a páciensek?

– Zömében nők – jegyzi meg Kocsis János. – Talán a nők hamarabb megnyílnak. A férfiak nem engedik meg maguknak a lelkizést. Nálunk pedig lelkizés folyik. Megpróbálunk közös nyelvet találni.

Firtatjuk, mi történik, ha valaki nem akar beszélni a problémáiról. – Semmi baj – válaszolják a szakemberek –, akár hallgathat is valaki, az is sok mindent elárul.

A pszichoterápiának egyébként az a jellegzetessége, hogy egyéni problémák, élettörténetek hangzanak el. Megérintődnek a csoporttagok.

– Azt szoktuk mondani mindenkinek, hogy beszéljen ki magából mindent és figyeljen a másikra. Több szem többet lát elven megkérdezzük a véleményüket, kérjük, hogy szóljanak hozzá. Egy batyut 10 ember könnyebben visz, mint egy.

Erős Judit szerint végül mindenkinek sikerül megnyílnia. Sokan félnek a csoportos helyzetektől, de arra szokták kérni a pácienseket, ha nem is konkrétumot mondanak, de beszéljenek arról, mi a nehéz nekik, ez segíthet abban, hogy a nyomasztó érzéseiket felszabadítsák.

Húszhetes kezelés

– Önökhöz kell beutaló? – kérdeztük.

– Az osztályunk minden szerdán fél 10 és fél 12 között tart rendelést Miskolcon a Semmelweis kórházban. Az ország egész területéről várjuk a betegeinket. Nem kell beutaló, előjegyzés. Ez egy tb-finanszírozott ellátás.

Még elmondják, az ambuláns terápiák hosszabbak, 20 beszélgetés körülbelül 20 hétig tart, a fekvőterápiás betegek kezelése pedig néhány hónaptól fél évig tart.

BTE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában