Helyi közélet

2018.08.18. 10:34

Augusztus 20. - Szent Istvánnak köszönhetjük, hogy megmaradtunk a Kárpát-medencében

Bánhorváti - A magyar Szent Korona és Szent István történelmi jelentőségére emlékezett az ünnepi megyei közgyűlés.

Bánhorváti - A magyar Szent Korona és Szent István történelmi jelentőségére emlékezett az ünnepi megyei közgyűlés.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Bánhorváti Önkormányzattal közösen a település Berkes János Művelődési Házában tartotta éves augusztus 20-ai ünnepi közgyűlését péntek délelőtt. A köszöntők után a résztvevők megtekinthették a Talán Teátrum énekes-verses műsorát, ezt követően Demeter Zoltánné református lelkész és Varga László római katolikus pap megáldotta az új kenyeret.

Ősökkel a korona társaságában

A vendégeket Földvári István, Bánhorváti község polgármestere köszöntötte.

– Ebben az esztendőben az átlagosnál sokkal több gyümölcs terem nálunk. Nem véletlen, hogy a megyei közgyűlés, ami nagyon régen nem volt a környéken, éppen településünkön van Szent István ünnepén. Amikor a sajtó beszámol arról, hogy jelen van 100-150 ember, akkor ehhez adjanak hozzá legalább tízszer annyit, mert az őseink is tanúi a történéseknek.

Az ünnepi közgyűlést Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

– Ez az ünnep lakhelytől, felekezettől, politikai szimpátiától függetlenül összeköti a világ minden magyarját, és nemzetünk egyik legszilárdabb alappillére. Mint Márton Áron néhai gyulafehérvári püspök fogalmazott, „a nép szikla, amelyre egy nemzet élete biztosan épül”. Szent István király hazát és hitet adott a magyar népnek, államot és egyházat alapított, törvényt alkotott, és intelmeiben, amelyeket fiához intézett, megfogalmazta a magyar királlyal kapcsolatos elvárásait. Kijelölte az utunkat, amikor erős, keresztény államot épített. Egyszerre volt büszke magyar és európai uralkodó. E kettős siker ötvözéseként köszönhettük neki, hogy megmaradtunk a Kárpát-medencében. Állam­alapító királyunk munkásságára ma is büszke lehet a magyarság – fejezte be a történelemidézést Török Dezső.

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kijelentette, hogy néhány órára Bánhorváti lett a megyeszékhely, a közgyűlés tagjai pedig bánhorvátiak. Józan paraszti logikával megfogalmazta az ünnep lényegét: „Hálás emlékezéssel kell tekinteniük István királyra és a földrajzi Magyarországra. Az pedig ne szomorítson el senkit, hogy ma már földrajzi értelemben nem az a Magyarország van. Királyság sincs, mégis István királyt ünnepeljük”.

Szólt az Európában dúló, a nemzeti kultúrák, nemzeti gondolatok és a multikulturalizmus között zajló harcról is.

Meg kell őrizni gyökereinket

Emlékeztetett rá, hogy 30 éves korára már kialakul az ember személyisége, a rendszerváltás gyermeke, az új, demokratikus, szabad Magyarország jövőre lesz 30 éves. „A mai Magyarország nemcsak ezeréves, hanem harmincéves is. És mindkét életkori tapasztalatra szükségünk van, ha élhető országot akarunk. Az ezer évre is és a harmincra is” – vagyis meg kell őriznünk gyökereinket, de szükség van a friss tapasztalatokra, s harmonikusan ötvözni a kettőt. A nemzet jövője a családalapításon, a gyermekvállaláson múlik.

„Szent István örökségét gyermekekkel lehet leginkább megőrizni és tovább­vinni” – mondta.

Zárásként az új kenyérről, az ország kenyeréről szólt Demeter Zoltán, aki a Himnusz szavaival Isten áldását kérte minden magyarra.

Detzky Anna


[related-post post_id="3954892"]

[related-post post_id="3955579"]

[related-post post_id="3953798"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában