Helyi közélet

2018.07.09. 12:44

Csülök tizenötféle módon Mezőzomboron

Mezőzombor - A hagyományok nyomában – öt éve fesztiváloznak.

Mezőzombor - A hagyományok nyomában – öt éve fesztiváloznak.

Öt éve rendeznek Mezőzomboron Csülökfesztivált. A kétnapos eseményen gyerekeknek és felnőtteknek meghirdetett főzőversennyel, könnyűzenei koncertekkel és sporteseménnyel várták az érdeklődőket.

Megmutatták: mit hoznak ki

A csülöknek mint a sertés egyik legértékesebb részének, komoly hagyományai vannak Mezőzomboron. A településen a mezőgazdaság mellett jellemző volt az állattartás is, így kézenfekvő volt, hogy e köré szervezzenek fesztivált.

Az ötödik alkalommal megtartott rendezvényen idén is a főzőversenyt kísérte a legnagyobb érdeklődés. Tizenöt csapat nevezett, a térség települései mellett baráti társaságok mutatták meg, mit tudnak kihozni a csülökből. A változatosság pedig jellemző is volt, az átlagos csülökpörköltön túl a legtöbben továbbgondolták az ételt.

Fantázia és szeretet

– Fantáziával és szeretettel kell csinálni és akkor egy sokszínű étel lehet a csülökből – emelte ki Kiss Dezső, a főzőverseny egyik zsűritagja. – Kiváló ételek készülnek itt rendre, az ember szinte meglepődik, hogy egy-egy csapat mit tud kihozni a csülökből. Egy kis pluszfűszerrel szinte csodát lehet alkotni, ezen a fesztiválon pedig rendre megteszik ezt a versenyzők – tette hozzá.

A zsűri elnöki feladatait Bernáth József látta el. A Konyhafőnök egykori sztárséfje hangsúlyozta, az is fontos az ilyen versenyeken, hogy a főzők rendszeresen meg tudnak újulni, és minden évben valami újítással érkeznek. Az viszont, hogy amatőr csapatok készítik az ételeket, a szakember szerint messze nem jelenti azt, hogy gyengébb vagy rosszabb minőségű lenne a „végtermék”.

Amit a profinál jobban tudnak

– Egy profi szakácsnak azt kell tudni, hogy hogyan kell egy Jakab-kagylóval dolgozni, hogyan dolgozzon fel egy lazacot vagy pisztrángot. Azt viszont ki merem mondani, hogy egy amatőr szakács jobban tud csülökpörköltet főzni, mint egy profi, és ez jól látszik a mai napon is – hangsúlyozta a sztárséf.

Bernáth József egy tanáccsal is ellátta azokat, akik fakanalat ragadtak a mezőzombori fesztiválon.

– Akik pörkölttel készültek és a hagyományos módon készítették el a csülköt, azok többsége jól csinálta. Az nagyon fontos, hogy időt kell hagyni, amíg megfő a csülök, és amit folyamatosan hangsúlyozok, hogy nem szabad félni a sótól. Ha egy ételre azt mondjuk, hogy valami miatt nem elég ízes, az a só hiánya és az ízét nem kell fűszerekkel elnyomni. Fontos tehát a kellő mennyiségű só – mondta el a zsűri elnöke.

A főkóstolók a prügyi polgárőr csapat ételét találták a legjobbnak, így a fesztivál százezer forintos fődíját ők kapták meg. Második helyen Vostyár Gábor, míg a harmadik a mezőzombori Bóbita Óvoda csapata végzett. A kétnapos csülökfesztivált szamba show, Kis Grofó és Young G fellépése, valamint Zoltán Erika élő koncertje és tűzijáték zárta.

EJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában