Helyi közélet

2018.06.26. 14:29

Szakaszosan újulnak meg Borsodban utak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nincs csúszás a felújítási munkákban, csupán ütemezetten készülnek el az utak. Idén 166 kilométeren indulnak el munkálatok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nincs csúszás a felújítási munkákban, csupán ütemezetten készülnek el az utak. Idén 166 kilométeren indulnak el munkálatok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Áprilisban, majd májusban is hírt adtunk arról, hogy az országos útfelújítási program kapcsán megyénkben is több útszakasz új aszfaltréteget kap. Két hónappal ezelőtt hat útvonal több szakaszán indulhatott el a munka azzal, hogy a Magyar Közút Zrt. átadta a munkaterületet a kivitelezőnek. Mindenhol rendben el is indultak a felújítások, csupán a Gesztely–Bőcs–Kesznyéten útszakasz az, ahol hiába hirdeti a tábla Hernádkak elején az útfelújítást, nem történt semmi. Azaz, hogy a semmi mégsem, ugyanis Hernádkakon és Hernádnémetiben is kátyúzott június elején a Közút az aszfaltcsere helyett, illetve Kesznyéten belterületén kezdtek dolgozni, noha, az a vége a szakasznak. Közben újabb utakon indulhatott el a munka megyénkben.

Két újabb útszakaszon indulhatott el a munka

Országosan mintegy 500 helyszínen indulhatnak el a teljes körű útfelújítási munkák két programon belül, az egyes projekteket összesen három ütemben valósítják meg. Ehhez figyelembe veszik a kivitelezői kapacitásokat, a beruházások ütemezett finanszírozását (országosan több mint 160 milliárd forintos programcsomagról van szó), a projektekkel járó forgalomkorlátozásokat és az adott útszakaszt érintő egyéb beruházásokat.

Kerékpárút is

„Az útfelújítási programok valamennyi megyét érintik, számos olyan fő- és többnyire mellékúti szakasz rekonstrukciója valósulhat meg, melyek érzékelhető változást hoznak a felújításban érintett települések lakóinak közlekedésében. Mint minden európai uniós vagy hazai forrásból megvalósuló útfelújítás esetén, ezúttal is tájékoztató táblák kihelyezésével hívjuk fel a közlekedők figyelmét, hogy az adott szakasz meg fog újulni” – tájékoztatott megkeresésünkre a Magyar Közút.

Az egyes felújítási programokban szereplő projektek ütemezetten, az előzetes terveknek megfelelően haladnak, szó sincs csúszásról. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén mintegy 166 kilométeren indulhatnak el munkálatok, jelenleg 15 szakaszon, 45 kilométeren dolgoznak a kivitelezők, tudatták.

„Társaságunk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül a 3607 jelű Gesztely-Bőcs-Kesznyéten összekötő út 0+850-3+375 kilométerszelvények közötti szakaszán végezhet felújítási munkálatokat. Ezen kívül idén Hernádnémeti önkormányzata sikeresen pályázott kerékpáros létesítmény kivitelezésére egy külön, önkormányzatok részére kiírt programban, ami a felújítással érintett 3607 jelű út Hernádnémeti átkelési szakaszán kerékpársáv hozzáépítésével van tervezve.”

Július közepén

„A két munka külön támogatási keretből valósul meg, de műszaki és pénzügyi (kettős finanszírozás kizárása) szempontok miatt fontos ezek összehangolása. Jelenleg az önkormányzati projekt kivitelezőjének kiválasztása zajlik, ennek sikeres lezárását követően lehet kezdeni a kivitelezést. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a legkorábbi kezdési időpont 2018 július közepe lehet” – írták az ominózus útszakasz kapcsán.

Közben a társaság arról is tájékoztatta lapunkat, hogy két különböző forrásból elindulhat a Vilmány-Vámosújfalu és a Zádorfalva-Múcsony összekötő út felújítása is. A teljes körű felújítása során a kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ-táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodnak. A munkálatok ideje alatt félpályás útlezárásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek. Vilmánynál előreláthatóan 90, míg Zádorfalvánál 75 napig dolgoznak majd.


[related-post post_id="3899952"]

[related-post post_id="3899620"]

[related-post post_id="3898686"]

[related-post post_id="3893391"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában