Helyi közélet

2018.06.01. 17:58

Faggasd a papot! – nőkről, férfiakról

Miskolc - „Szeretnénk, ha az egyház kicsit kilépne a falak közül egy kötetlenebb helyre.”

Miskolc - „Szeretnénk, ha az egyház kicsit kilépne a falak közül egy kötetlenebb helyre.”

Melyik az erősebb nem? Miképpen alakultak át az udvarlási szokások? Hogyan változtak a nemi szerepek a családban és a munkahelyen? – ehhez hasonló provokatív kérdésekkel bombázták az egyház képviselőit a fiatalok. Több nagyváros után, miskolci állomására érkezett a Szólj be a papnak! vitaest, ahol Lóczi Tamás római katolikus pap, Fedor Péter görögkatolikus- és Dandé András református lelkész már második alkalommal szólalt meg. Május 24-én este az Otthonkában egy húszas-harmincas, egyedülálló és családos, de nem kizárólag egyházi berkekből érkező társaság verődött össze.

Nem csak hívőknek szervezik

„Szeretnénk, ha az egyház kicsit kilépne a falak közül egy olyan kötetlenebb helyre, ahol az emberek fel merik tenni a kérdéseiket. Az egyház és a társadalom különböző rétegeit érintő témákat feszegetünk, ami mindenkit érdekel és az életünk része. Legutóbb például a boldogságkeresésről beszélgettünk, most pedig a férfi-női szerepekről. Bízunk benne, hogy egyre nagyobb számban érkeznek majd nem hívők a rendezvényre, hiszen nekik is szervezzük,”- foglalta össze törekvéseiket a szervező Salai Szabolcs, a Miskolci Egyházmegye Görögkatolikus Ifjúsági Fóruma képviseletében, amely Faggasd a papot! címmel hirdette meg a sorozatot.

Az atyák a Biblia alapvetésével indították a párbeszédet a nemi szerepek kapcsán. Fedor Péter felhívta rá a figyelmet, hogy az egyházat régi vágásúnak tartják olyan szempontból, hogy a férfiak mondják meg, mi a női szerep. Lóczi Tamás a Teremtés könyvében foglaltakkal kezdte.

Férfi és nő egységéről

„Nem annyiról van szó, hogy a hatodik napon ­Isten ­megteremti az embert. Hanem rögtön utána ott van, hogy férfinak és nőnek ­teremtette őket. Ebben benne van minden, az egyenlő ­méltóság, az egyenjogúság, de a különbözőség is” – mondta.

Dandé András pedig azokról a jelenkori kihívásokról beszélt, amelyek nem hasonlíthatóak a bibliai korhoz, például a családokat érő társadalmi hatások terén.

Átalakultak a családmodellek

A következő nagy téma a házasságkötés volt, amely az egyház felfogásában egész életre szóló eskü, ahol a felek kölcsönös szeretettel és engedelmességgel tartoznak egymás iránt, mert másképpen nem tud jól működni. A kérdezők között a hölgyek kicsit később szólaltak meg, de aztán előkerült a gyereknevelés és az otthoni munkamegosztás kérdése, például hogy milyen elvárások hárulnak a különböző nemek képviselőire a hivatalban és otthon.

Zárásképpen a szinglik nehéz helyzetéről és a virtuális világ beszippantó erejéről esett szó. Végső megoldások nem születtek, de elindult egy közös gondolkodás, amelybe a következő alkalommal érdemes az érdeklődőknek bekapcsolódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában