Helyi közélet

2018.02.09. 14:20

Sokan építkeznek Hangácson

Hangács - Sikeresen pályáztak több forrásra is az elmúlt években.

Hangács - Sikeresen pályáztak több forrásra is az elmúlt években.

Beérve a településre azonnal szembetűnik, hogy több új építésű ház is készül az egyik szélső utcában Hangácson. Varga István polgármester büszkén bólogat felvetésünkre: bizony építkezés, vásárlás is van a faluban, amelynek így az 589-es lélekszáma nem is csökken.

Rendelő és főzőkonyha

A Nyomárral és más környékbeli településekkel való együttműködés keretében Hangácson működik orvosi rendelő a hét minden napján és gyógyszertár, amelyhez az önkormányzat biztosítja az épületet. Szintén itt van óvoda és főzőkonyha is, amelyek az elmúlt két évben jelentősen korszerűsödtek is.

– Az óvodánál előbb 30 millió forintot nyertünk belső felújításra, majd újabb 20-at a konyhai eszközök, illetve energetikai fejlesztésre. Ennek keretében került például napelem és napkollektor a tetőre. Előtte elég magas volt az intézmény villany- és fűtési számlája, ami most szinte a nullához közelít – magyarázza a település első embere.

De emellett is van mit sorolni a nyertes pályázatoknál: kulturális alapellátás támogatásra 350 ezret, kistelepülések önkormányzatának alacsony összegű fejlesztésére 1,3 millió forintot nyertek, amelyet a művelődési ház felújítására szeretnének fordítani. A tanácsadó épülete – amely a védőnői szolgálatnak is otthont ad – az 50–60-as években épült, a fejújítására 29 millió forintot nyertek. Az orvosi rendelő fejlesztésére 43 millió forintot nyertek, ezt eszközökre, belső felújításra fogják fordítani. Az önkormányzat épületének energetikai fejlesztésére 26 milliót fordíthatnak, a fűtési rendszer átalakítása és napenergia felhasználása valósulhat meg.

Humánszolgáltatás-fejlesztésre Edelénnyel konzorciumban 9 millió forintot sikerült nyerniük, de utakat is felújítottak pályázati forrásból. Közhasznú munkásokat télen 17, nyáron 24–25 főt foglalkoztatnak­­­­. A település karbantartása mellett az egyhektáros konyhakertet művelik, ahonnan a konyhára kerülnek a megtermelt zöldségek.

Elvezetik az esővizet

Hangács – több környékbeli településhez hasonlóan – völgyben fekszik, így lényeges a megfelelő esővíz-elvezetés. Az utóbbi évek hirtelen zivatarai után kialakuló villámárvizeket a település csatornahálózata nem mindig tudja megfelelően elvezetni, ugyanis különböző méretűek az átereszek. Csatorna kiépítésére 50 millió forintot nyertek egy pályázaton, amelynek a kivitelezése idén valósulhat meg. A fő vonalon szeretnék kialakítani az egyforma átereszű csatornarendszert, több mint egy kilométer hosszan, ami így gyorsabban le tudja majd ereszteni az esővizet.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában