Helyi közélet

2018.02.19. 11:05

Idén már megúszhatjuk a jégkárt

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem csak az agrárium lesz a haszon­élvezője a jégkár mérséklő ­rendszernek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem csak az agrárium lesz a haszon­élvezője a jégkár mérséklő ­rendszernek.

Ahogy arról tavaly nyáron már beszámoltunk, az egész országban kiépül a jégkár mérséklő rendszer, amely a jégesőt ugyan nem tudja megakadályozni, a jégszemcsék méretét azonban csökkenti, így az okozott kárt is enyhíteni tudja.

Mind gyakoribb a jégkár

Egyre gyakoribbá válik ugyanis a jégkár az egész országban, így megyénkben is, ezt enyhítendő indulhatott el az országos jégkár mérséklő rendszer tervezése és kiépítése, amelynek élére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állt.

A megyében 78 pontot jelöltek ki az előzetes felmérés alapján, amely tíz kilométeres négyzetrácsok találkozási pontját jelöli, hogy a rendszer teljes egészében lefedje az országot. A kijelölt pontokra talajgenerátorokat telepítenek.

A módszer lényege: a nagy jégszemcsék kialakulását az úgynevezett magvasítással megakadályozzák. Ehhez a légkörbe ezüst-jodidot juttatnak, amelynek molekulái mesterséges jégmagvakat képeznek, így több, de jóval kisebb méretű jégszemcse keletkezik. A talajgenerátor működésbe hozása után égeti, porlasztja a hatóanyagot, majd így juttatja a légkörbe. Európai és hazai hatósági állásfoglalás is készült már arról, hogy az ezüst-jodid légkörbe juttatása nem jelent egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot, de részletes környezeti hatástanulmány is készült.

A rendszer kiépítése 1,8 milliárd forintba kerül, az évi működtetése 1,5 milliárdba, amit a kárelhárítási alapból finanszíroznak. A működtetését a Nemzeti Agrárgazdasági ­Kamara vállalta. A meteorológiai előrejelzések alapján SMS-ben értesítik a képzésen átesett kezelőket, akik így a jégverés előtt két-három órával tudják a talajgenerátorokat működésbe hozni. A generátorokat olyan területre igyekeztek elhelyezni, amelynek tulajdonosa egyúttal vállalta a működtetését is. A tulajdonos és a kezelő is pénzbeni juttatásban részesül.

Május elején indulhat a rendszer

Mint Taskó Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől megtudtuk, a generátorok pontos helyét, kisebb igazításokkal kijelölték, és már telepítik is őket, ahogy a kezelők kiválasztása is megtörtént.

- Győrffy Balázs elnök úrtól azt a tájékoztatást kaptam, a többi megyében is ugyanez a helyzet, így semmi akadálya, hogy az előzetesen eltervezett időben, május elsején ­beindulhasson a rendszer - tette hozzá Taskó József.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában