Helyi közélet

2018.02.09. 13:48

Fiatalodik Ziliz lakossága

Ziliz -Az intézmények fontosságát hangsúlyozza a polgármester.

Ziliz -Az intézmények fontosságát hangsúlyozza a polgármester.

Növekszik a lakosságszám Zilizen, fiatalodik is a település, Miskolcról és Sajóbábonyból is költöztek fiatalok a közelmúltban ide, nem maradnak üresen a lakások. Tavaly 378 fő volt a hivatalos lakosságszám, de már 400 felett járnak.

A 2017-es a pályázatok éve volt, az idei a meg­valósításé." Verebélyi Norbert

Energetikai felújítások

– Egy település akkor élhető, ha vannak intézmények, ha nincs óvoda, iskola a közelben, akkor a fiatalok számára sem olyan vonzó – vélekedik Verebélyi Norbert, Ziliz polgármestere.

A jelenlegi polgármesteri hivatal épülete eredetileg iskolának épült, alsósok tanultak itt, ám a gyereklétszám alakulása miatt már a kétezres évek elején be kellett zárni. Van viszont óvoda 25 férőhellyel, jelenleg 19 gyerekkel, de még idén gyarapodni fog a létszám, így el fogják érni, hogy megteljen a férőhely. Az edelényi iskola nagyon vonzó, sokan viszik oda a gyerekeket, de van körzeti iskola Boldván és Nyomáron, oda is járnak gyerekek.

Fotó: Ádám János

– Nagy tervekkel kezdtem 2010-ben a munkához, ezeket nagyrészt sikerült megvalósítani, ami köszönhető a pályázatoknak is. A 2017-es év a pályázatok éve volt, amin elindultunk, azok közül egyiket sem utasították el, így a 2018-as év a megvalósítás, kivitelezés éve lesz – magyarázza a település első embere.

Az elnyert pályázatoknak köszönhetően minden közintézmény megújul. A hivatalra és az óvodára közel 48 millió forint támogatást nyertek el, a kultúrházra – szintén energetikai pályázatra – 13 millió forintot. Idei nyertes pályázat még a Petőfi út felújítása, de tavaly megújultak a belterületi járdák, és a ravatalozót is rendbe tették. Tavaly közel egymillió forint volt a gázszámlája az önkormányzatnak, így az energetikai pályázat jelentős megtakarítást jelenthet. Jelenleg a közbeszerzések zajlanak, és a tervek szerint minden kivitelezés elindul tavasszal.

– Sajnos vállalkozó nincs a településen, kevés az adóbevétel, de köszönhetően a képviselő-testület munkájának is, nincs hitelünk, mindig ki tudjuk gazdálkodni, amire szükség van.

Segítség a program

– Nagy segítség volt a közmunkaprogram, hiszen minden olyan eszközt, ami a település fenntartásához, működtetéséhez kell, azt ezen keresztül meg tudtuk szerezni, valósítani. 16 fővel tervezünk idén, de a lakosok nagy része dolgozik Miskolcra, Kazincbarcikára, Borsodszirákra, Edelénybe járnak, jó a buszközlekedés és nem nagy távolság egyik település sem – magyarázza Verebélyi Norbert.

Hetente egy alkalommal van orvosi rendelés, de Hangácson minden nap, és oda is mehetnek a lakosok, akik a falubuszt is igénybe vehetik. Összesen 4 hektárnyi területen gazdálkodnak, a megtermelt zöldségeik, gyümölcsök nagy részét a rászoruló családok kapják meg. Tartanak csirkét, idén pedig sertéssel is próbálkoznak, a takarmányt ugyanis meg tudják termelni maguk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában