Helyi közélet

2018.02.01. 14:55

Erdőbényén az egész országnak varrnak

Erdőbénye - Erdőbényén a meg­szokott elemekkel folytatódik­ a közmunka­program.

Erdőbénye - Erdőbényén a meg­szokott elemekkel folytatódik­ a közmunka­program.

Erdőbényéről híresült el korábban az a mondás, hogy ha Bényén elhajítanak egy botot, az vagy egy kádárt vagy egy kőfaragót talál el. Utalva arra, főleg ennek a két mesterségnek a művelői lakták a települést a régebbi időkben.

Három lábon

Ez ma már koránt sincs így, bár kádárok és faragók is találtatnak a településen, de nem az a jellemző, hogy a többség ebből él. Kántor Dezső, Erdőbénye polgármestere szerint ennél jóval gazdagabb most már a kínálat, aki akar, az talált, talál munkát akár a településen, akár a környéken, de azért még így is van létjogosultsága a közmunkaprogramnak.

– Három lábon üzemel a program – mondja Kántor Dezső. – A legjelentősebb a mezőgazdasági programunk, emellett még a varroda üzemel, és foglalkozunk a településszépítéssel. Összesen 50 embert tud az önkormányzat alkalmazni. Volt, amikor 65-en is dolgoztak ebben a programban, de többen lemorzsolódtak, találtak máshol munkát.

A polgármester elmondta, a mezőgazdasági programban a falu egy részét is el tudják látni terményekkel, de a fő cél nem ez.

Tizenöten a varrodában

– A közétkeztetés ellátása ennek a programnak köszönhetően is megoldott. Az igazi eredmény az lenne, ha ez a program már önfenntartóan tudna működni, de ettől még messze vagyunk, még igénybe kell vennünk a minisztériumi támogatást. Idén 20 hektáron kívánunk majd kukoricát termeszteni, a sertésállományt ehhez állítjuk majd be. Jelenleg már megtörténnek a minisztériummal az egyeztetések, beadtuk az idei pályázatot, a döntésre várunk – mondja Erdőbénye polgármestere.

A másik, talán ennél is jelentősebb projekt a varroda működtetése.

– Tizenöten dolgoztak tavaly a varrodában, idén is ennyien fognak. Nyolc településsel összefogva működünk egy konzorciumban. Főleg munkásruhákat varrnak a program keretében. Az egész országot ellátjuk olyan munkaruhákkal, amelyeket a közmunkaprogramban használnak­­­ fel, és egy részét a termékeknek még pluszban értékesíteni is tudják. Tulajdonképpen itt állunk leg­közelebb az önköltségi árhoz. Az igazi nagy eredmény az lenne, ha ez a programelem nyereséget tudna termelni, mert akkor önellátóvá tudna válni. Dolgozunk a megoldáson – mondta Kántor Dezső.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában