Helyi közélet

2018.01.31. 16:43

Egy műszak alatt 640 csokifigurát csomagol be

Miskolc - A diósgyőri csokoládégyárban jártunk, ahol megismerkedtünk a legügyesebb figuracsomagolóval, Margóval.

Miskolc - A diósgyőri csokoládégyárban jártunk, ahol megismerkedtünk a legügyesebb figuracsomagolóval, Margóval.

Olyan gyorsan csomagolja a fehér csokiból készült bocikat Szloboda Gyuláné, hogy kettőt pislogunk és már veszi is a következőt. A húsvétra készült figurát tarka fóliába öltözteti, a boci lába alatt egy kis fű zöldell. És közben beszél-beszél, pár perc alatt megismerjük a kézi csomagolás minden egyes mozzanatát, minden fortélyát.

A Nestlé diósgyőri gyárában jártunk a napokban, ahol a legügyesebb és leggyorsabb kézi csomagoló munkáját csodálhattuk meg. Margó, akit a gyárban mindenki csak Margó néninek hív, 30 éve dolgozik a gyárban, nem meglepő tehát, hogy kellő rutinnal rendelkezik.

Oda sem néz, úgy helyezi a csokibocit a fóliára, és soha nem téved, a figura szeme, szája, füle épp odakerül, ahová kell. Ezt követi a simítás, a szélek hajtogatása, majd fényezés. Egy speciális papírral kell megdörzsölgetni a becsomagolt figurákat, hogy fényesek legyenek és „ruhájuk” szorosan rásimuljon a csokoládéra. Az eredmény gyönyörű, Margó szerint ez nagyon fontos, hiszen mint mondja, az emberek ajándékba adják a megvásárolt csokifigurákat.

Ráállt a keze

Mivel az üzemben nagy a zaj, az ügyes csomagolót elcsaljuk kicsit a tárgyalóterembe, ahol nyugodtan tudunk beszélgetni. Itt tudjuk meg, hogy került 30 évvel ezelőtt a csokoládégyárba. Tulajdonképpen a szerelem hozta a szegedi lányt Miskolcra, ide jött férjhez. A férje javasolta neki, próbáljon meg elhelyezkedni a csokoládégyárban. Ez sikerült is, azóta csomagolja a csokifigurákat.

– Az idősebb dolgozók fel­adata volt, hogy betanítsanak. Nekem azonban rögtön ráállt a kezem a csomagolásra. Első látásra könnyűnek látszik, szokták is mondani az új dolgozók, amikor meglátják, mit kell majd csinálni, hogy „ez nem nehéz”. De amikor megpróbálják, akkor bizony rájönnek, hogy szépen és gyorsan becsomagolni egy-egy terméket nem egyszerű. Jó ideje már én tanítom a fiatalokat, legalább 200 új dolgozónak adtam át a tudást. Mindig azt mondom nekik, csak szépen, pontosan, a fóliával finoman kell bánni, nehogy összegyűrődjön, nehogy elszakadjon, az ujjunkkal szinte zongorázni kell, ahogy a figurára rásimítjuk a ruháját – mesél lelkesen Margó a hivatásáról, úgy folytatva: – Csodálatos munka ez! Ha nem így gondolnám, akkor nem csinálnám már 30 éve.

Rekordok

Megtudjuk tőle azt is, hogy váltott műszakban dolgozik, de érdekes módon nem az éjszakai műszakra panaszkodik, hanem a délelőttire.

– A korán kelés a halálom – indokol.

És néhány rekord: egy műszak alatt körülbelül 640 csoki­figurát csomagol be. Egy termék csomagolásakor mért rekordja 4,5 másodperc, ez egy kis csibe volt, de a mostani, nagyobb bocihoz sem kell több, mint 12 másodperc.

– Hogy is szokták mondani? Nekem már a csomagolás a véremben van. Nem mondom, hogy nem fáradok el néha, de ha sajog egy kicsit a vállam, akkor megpihenek néhány percre, aztán folytatom tovább. Az a jó, hogy a figurákat váltogatják, mert ha mindig ugyanazt kellene állandóan csomagolnunk, bizony a kezünk görcsöt kapna – avat be bennünket a munka rejtelmeibe Margó.

Elmeséli azt is, hogy nem minden figurát csomagolnak kézzel, csak a bonyolultabbakat, amihez nélkülözhetetlen az ember jó szeme és ügyes keze. Az egyszerűbb formákra gépek varázsolják rá a ruhát.

Margó mint a gyár kiváló csomagolója több filmben is szerepelt már. A Nestlé kampányfilmjeiben, A Hogyan készül? sorozat csokimikulás epizódjában, Gyetván Csaba blogjában, és októberben a tévéből ismert gasztroblogger, Fördős Zé pedig élő közvetítéssel jelentkezett a gyárból a „Nyisd Ki A Nestlét!” kampány keretében, amit a Facebook-oldalán lehet megtekinteni. Természetesen itt is Margó volt az egyik főszereplő. De a gyár folyosóin függő plakátok egyikén is ő látható, amint azt mondja mosolyogva: „Minden figurát felöltöztetünk, és szépen kidolgozunk, hiszen ajándékba készülnek.”

Nagy szükség van rá

Szloboda Gyuláné arról is mesélt nekünk, hogy otthon sem tétlenkedik. Nagyon szeret sütni-főzni. Rengeteg virága van, az erkélye valóságos kis botanikus kert. 60 éves, 44 éve dolgozik. Akár nyugdíjba is elmehetne, de még nem akar. Úgy fogalmaz, amíg bírja, addig csinálja, mert ugyan minek unatkozna otthon. De az is igaz, hogy nagy szükség van rá, hiszen az új csomagolók betanításában óriási szerepet vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában