Helyi közélet

2017.11.17. 19:42

Tilos a hulladékok elégetése!

Miskolc - Egészségünkről és környezetünkről a fűtési szezonban se feledkezzünk el: sokszor a PET-palack, az elhordott cipő, ruha is a kazánban köt ki...

Miskolc - Egészségünkről és környezetünkről a fűtési szezonban se feledkezzünk el: sokszor a PET-palack, az elhordott cipő, ruha is a kazánban köt ki...

Itt a fűtési szezon és szaporodnak a fekete füstöt és erős égett szagot árasztó kémények. Mert él a „magyar szokás”, minden éghető hulladék a kazánban vagy a kályhában végzi. Pedig 15 éve él a rendelet Magyarországon: „a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése jogszabályilag tilos…”

Egészségünkről és környezetünkről a fűtési szezonban se feledkezzünk el...

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alapvetően alkalmatlanok. A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező anyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tehát tilos minden hulladék elégetése a kazánokban, kályhákban vagy kandallókban. A tökéletlen égés során felszabaduló mérgező gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

Kazán, kályha: tilos a hulladékok elégetése

Van egy alaptétel: a hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. Ugyanis a nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért született másfél évtizede a jogszabály, hogy Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

Ha részletezni is akarjuk az előírást, akkor is el lehet mondani egy mondatban, amely így hangzik: „A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése”.

Mindez azt is jelenti, hogy a „házi brikettnek” nevezett fűtőanyag, azaz az enyvvel összekevert faforgáccsal töltött PET-palack is ebbe a kategóriába tartozik. Hogy miért?

Akár fel is robbanhat

Mert ezek az anyagok elégetésükkor a bennük található vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezik a környezetet, közvetlenül károsítják az egészségünket. (Az sem mellékes kérdés, hogy a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük – a szerk.) Ha a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja. Ráadásul van, ami fel is robbanhat a tüzelőberendezésben, például egy spray­­­ palackja.


Ne tegyük a kazánba!

– úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (például régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.) faanyag

– rétegelt lemez, bútorlap

– építési fahulladék

–színes, „fényes” papírhulladék

– PET-palack, műanyaghulladék

– autógumi, használt ruha, rongy

– fáradt olaj, üzemanyag


Szubjektív: Él a „magyar szokás”

Ami képes erjedésnek indulni, abból már bizony ki lehet főzni valamiféle pálinkát – tartja a magyar. Néha aztán mérgező ital sikeredik belőle. Hasonló gondolatmenet vezérel sokakat, amikor be kell fűteni a kazánba. Ami éghető, abból már meleget lehet varázsolni. Mérgező anyag viszont égetés közben is keletkezhet…


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában