Helyi közélet

2017.11.29. 18:46

„Az oktatásnak, a tudásnak közelednie kell a gazdasághoz”

Miskolc - Hagyományosan „a kamara napján” tartották meg a BOKIK LIII. küldöttgyűlését.

Miskolc - Hagyományosan „a kamara napján” tartották meg a BOKIK LIII. küldöttgyűlését.

A versenyképesség volt a kiemelt témája a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerdai LIII. Küldöttgyűlésének. Ezt tükrözte a meghívott vendégek köszöntője is.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott azt emelte ki, hogy ma már nagyon sok mutatóban előrébb tart sok más megyénél a korábban „lesajnált” Borsod-Abaúj-Zemplén. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere hangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyen megállt az elvándorlás, ami jelzi, hogy a gazdasági fejlődés jó irányú. Török Dezső, a megye közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási paktum révén stabilizálhatóak a megye pozitív folyamatai.

A versenyképességről

A versenyképesség volt Parragh László beszédének a középpontjában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke „a jövő kulcsának” nevezte a versenyképességet, amely nélkül minden más erőfeszítés hiábavaló.

A fejlődés alapvető készségeit az oktatásban kell keresni. A legfontosabb – mint hangsúlyozta –, hogy „az oktatásnak, a megszerzett tudásnak közelednie kell a gazdasághoz”, mert „olyan dolgokat is oktatnak a ma iskoláiban, amelyek már teljesen haszontalanok a diák számára a jövője szempontjából.”

A digitális tudás hiánya

Paragh László kiemelte – mint a versenyképesség egyik meghatározó elemét – a nyelvtudást. Meglátása szerint kötelezővé kellene tenni minden magyar diák számára az angol nyelv elsajátítását, mert enélkül ma már nem lehet boldogulni külföldön sem a gazdasági, sem a magánszférában. „Ugyanilyen fontos a digitális tudás megszerzése, amelyben még eléggé elmaradott Magyarország – tette hozzá.

Mint mondta, a középfokú oktatásnak olyan irányba kellé elmozdulnia, hogy például gimnáziumba csak olyan tanulók juthassanak be, akik képesek azt elvégezni és felsőfokú tanulmányokat kezdeni. Ugyanakkor le kell bontani a falat a szakképzés és a felsőoktatás között, hogy a tehetségesek továbbtanulhassanak.

Fejlődési pályán

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke – többek között – arról beszélt, hogy a megyei egyértelműen növekedési pályán van és az a tendencia folytatódni fog a következő években is. A kiemelkedő vegyipar mellé felzárkózóban van a gépipa, azon belül a járműipar. Minden jel arra mutat, hogy az építőipar is fejlődési pályára áll. A megyében is gond van viszont az infokommunikációs fejlődéssel.

Az oktatás átalakítása folyik, hogy a gazdasági igényeinek megfelelő szakemberek jöjjenek ki a szakképző iskolákból. Mindemellett szükség van, olyan népességmegtartó programra, amely biztosítaná, hogy a fiatal tehetségek ne hagyják el a megyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában