Helyi közélet

2017.09.19. 23:29

Oszloptól oszlopig, sokkal könnyebben

Miskolc - Közép- és Kelet-Európában egyedüliként kezd gyártani egy forradalmian új terméket a miskolci cég.

Miskolc - Közép- és Kelet-Európában egyedüliként kezd gyártani egy forradalmian új terméket a miskolci cég.

A világ iparának egyre növekvő ütemű fejlődése – új berendezések, gyártósorok és üzemek megjelenése – hirtelen megnövekvő villamosteljesítmény­igény-növekedéssel jár. Ez kihívásként jelenik meg a távvezetékgyártásban is, hiszen az áramot el kell juttatni az új nagyfogyasztókhoz is. A villamos hálózatok bizonyos területeken nincsenek felkészülve ennek a folyamatosan növekvő kapacitásnak a kielégítésére, így a túlterhelés és a vezetékek meghibásodásának kockázata megnövekszik.

Új, versenyképes megoldások

A tavaly 25 éves fennállását ünneplő miskolci FUX Zrt. szakemberei folyamatosan keresik a távvezetékgyártásban az új, versenyképes megoldásokat. Ez a cég igazi erőssége. A cég nyert már díjat a Magyar Innovációs Szövetség versenyén a felületkezelt szigeteletlen távvezetékek fejlesztéséért és gyártásáért. De a cég mindig is új eljárásokkal, termékekkel jelentkezett a piacon, olyan felhasználói problémát megcélozva, amelyre másnak nem sikerült a FUX-éval egyenértékű és a gazdaságossági kritériumoknak is megfelelő megoldást találnia.

A legújabb fejlesztés a karbonszál-erősítésű polimer mátrixú kompozit anyagok felhasználása a távvezetékgyártásban. A távvezetékek esetében kulcskérdés, hogy a vezeték szilárdsága mekkora, mert ez meghatározza az oszlopok számát. Minél kevesebb oszlopot kell telepíteni, annál olcsóbb a vonalhálózat létesítése.

Az amerikai CTC Global fejlesztőcsapata évekkel ezelőtt felismerte, hogy az acélerősítést karbonszál-erősítésű kompozit anyagra cserélve egy közel azonos szilárdságú, de jóval könnyebb távvezeték készíthető, mely versenyképes szerkezeti anyagnak bizonyulhat a piacon. Nagy előnye az is, hogy a klasszikusan használt vezetékekhez képest sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet. A CTC Global azonban csak a karbonszál-erősítésű kompozit anyagot készíti, távvezetéket nem gyárt. Így talált egymásra az amerikai cég és a FUX Zrt. csapata, majd megkezdte a közös munkát. Az új termék minden részletre kiterjedő teszteken esett át a miskolci cég és a CTC Global laboratóriumában is.

Dr. Barkóczi István, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy a sikeres együttműködés eredményeként a FUX Zrt. Európában – Belgium és Olaszország mellett – harmadikként, Közép- és Kelet-Európában pedig elsőként és kizárólagos partnerként indíthatja meg ennek az innovatív távvezetékcsoportnak a gyártását.

ÉM


Tények

A FUX Zrt. tavaly ünnepelte 25. évfordulóját: az 1991-ben négy fővel induló cégben ma már több mint kétszázan dolgoznak, árbevételük meghaladja a nyolcmilliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában