Helyi közélet

2017.09.13. 15:52

Önkéntes tartalékosok szerződtek Szikszón

Szikszó - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében augusztusban elindult az Önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzása. A toborzás eredményeképpen Szikszón – a szikszói járásra vonatkozóan – kedden első alkalommal tartottak sajtónyilvános szerződéskötést és tájékoztatót az új szolgálat forma megjelenéséről.

Szikszó - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében augusztusban elindult az Önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzása. A toborzás eredményeképpen Szikszón – a szikszói járásra vonatkozóan – kedden első alkalommal tartottak sajtónyilvános szerződéskötést és tájékoztatót az új szolgálat forma megjelenéséről.

– A kormányablak és a foglalkoztatási osztályunkon hónapok óta lehetőség van leadni az Önkéntes területvédelmi tartalékos regisztrációs adatlapot, továbbá felvilágosítással is tudunk szolgálni – mondta megnyitójában Bene-Czeglédi Natália, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal,

Szikszói Járási Hivatal vezetője.

– Ma Magyarországon szükség van az önkéntesekre, jó kezdeményezésnek tartom a toborzást, ami a kiképzés mellett fizetéskiegészítés is.

A járást védik majd az önkéntesek

Reményeik szerint az év végére 60 főre emelkedik a szerződést aláírók száma. A szerződést aláírók ugyanis annak aláírásakor egyszeri 31 250 forintos juttatásban részesülnek, továbbá évente bruttó 127 ezer forint, úgymond rendelkezésre állási díjat kapnak. Mellette a kiképzéskor a kimaradt bérük kompenzálása is megtörténik – sorolta Bene-Czeglédi Natália, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Szikszói Járási Hivatal vezetője azon a tájékoztatón, amelyet kedden tartottak a Önkéntes területvédelmi tartalékosok sajtónyilvános szerződéskötése kapcsán. – Ahhoz, hogy a járási századot fel tudjuk állítani, szükség van az együttműködésre a járás polgármestereivel és a honvédséggel. Reményeink szerint az év végére 60 főre emelkedik a szerződést aláírók száma. Sok az érdeklődő, akiknek sok a kérdése, amit meg kell válaszolni.

Elhangzott: az egyik legnagyobb félelme az érdeklődőknek az, hogy leviszik őket a hátárhoz, ám erről itt nincs szó. Ezután Szombati Emese alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megyei Előkészítő Részleg vezetője és Schubert Lajos, a szerződők képviseletében került sor az ünnepélyes aláírásra.

Kedden az önkéntes területvédelmi tartalékos szerződést kötöttek: Csóti Kinga, Lengyel Lívia, Magyar Csilla, Cservák Gábor Imre, Fekete Péter, Fekete Zoltán, Gérec Ákos, Jancsó Tibor, Juhász Bertalan, Köteles Tibor, Ősz Béla, Sebestyén Ákos, Szakáczki Sándor, Vígh Zoltán.

Szombati Emese alezredes gratulált az aláíráshoz, és abbeli örömének adott hangot, hogy a szerződők a Magyar Honvédség mellé álltak.

– Mi a biztonság? A biztonság az, amit soha nem érezhetünk, viszont a bőrünkön tapasztaljuk azt, hogy biztonságban érezzük magunkat szűkebb környezetünkben – fogalmazott. – Célunk az is, hogy a Helyi Védelmi Bizottságok munkáját segítsük. Miben? Kiemelt objektumok, forgalmi csomópontok őrzés-védelmével. 2010-ben, az árvízi védekezés kapcsán mindenki megtapasztalhatta a veszélyt.

Schubert Lajostól megtudtuk, hogy többek között azért csatlakozott a tartalékos állományhoz, mert szabadidejében Szikszón polgárőr.

– Fontosnak tartom, hogy Szikszót és a járást akár honvédelmi szinten is meg tudjuk védeni – mondta.

ÉM-JLI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában