Helyi közélet

2017.08.21. 18:17

Hucul ménen lovagoltak, patkókat is kovácsoltak

Jósvafő - Nagy közönséget vonzottak a IX. Jósvafői Hucul Napok rendezvényei.

Jósvafő - Nagy közönséget vonzottak a IX. Jósvafői Hucul Napok rendezvényei.

Az ünnepi hétvégén kilencedik alkalommal rendezte meg az Aggteleki Nemzeti Park Jósvafőn a Hucul Lovasnapokat. A festői környezetben megbúvó településen színvonalas programmal várták a kikapcsolódni vágyó családokat..

A megmentett lófajta

Riz Gábor, a térség ország­gyűlési képviselője maga is részt vett a hucul napokon, mert – mint mondta – nagyon fontos szerepet tölt be az Aggteleki Nemzeti Park az ősi lófajta megőrzésében. „Ismert dolog, hogy a II. világháború után jó ideig senki sem foglalkozott a hucul tenyésztésével Magyarországon. Ide, Aggtelekre 1986-ban jutott el az első, 10 kancából álló gyűjtemény, és lényegében ezzel indult el újra a fajta hazai tenyésztése” – mondta.

A IX. Hucul Lovasnapok három napja alatt a közönség mind küllemben, mind képességében, belső tulajdonságokban is megismerkedhetett a hucullal. Külön érdekesség volt a közel 15 éves múltra visszatekintő huculösvény-verseny, amely annak idején azért jött létre, hogy lehetővé tegye ezen lófajta biztos léptűségének, irányíthatóságának, megbízhatóságának mérését.

Megmutatni az ősi tudást

A IX. Hucul Lovasnapok keretén belül rendezte meg a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete a VI. Nemzetközi Patkolókovács Versenyt, amelynek célja az volt, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező szakma művelői összemérjék tudásukat, felkészültségüket, de az is fontos volt, hogy ezt a tudást megmutassák másoknak.

A versenyen résztvevő 15 magyar és külföldi kovács amellett, hogy bemutatta a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, mesterfogásait, komoly feladatokat oldott meg: meglepetéskovácsolás, mintapatkó-készítés, gyors kovácsolás és patkolás is várt rájuk. Alkotásaikat neves külföldi bírók értékelték.

Akadályokhoz szokott...

A hucul, a Kárpátokban kialakult lófajta jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet. Kicsisége ellenére nem kelti csökött ló benyomását. A középhosszú, gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény, mely vastag szálú a sűrű üstökkel együtt. Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Nagy biztonsággal jut túl minden akadályon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában