Helyi közélet

2017.05.01. 12:25

Környezettudatos volt a biopiac Miskolcon

Miskolc - A Föld napjához kapcsolódva várták az érdeklődőket.

Miskolc - A Föld napjához kapcsolódva várták az érdeklődőket.

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány önkéntesei a helyi gazdaság zöldítéséért az állandó pénteki biopiac szervezés mellett ez alkalommal biohulladékos és éghajlatvédelmi tanácsadással, hulladékból hasznos kiállítással, játékokkal, napelemes telefontöltéssel és újrahasznos játszóházzal várták az érdeklődőket, kapcsolódva a Föld napjához.

Szeretnénk tovább zöldíteni a miskolci gazdaságot." Lenkey Péter

Születésnapok

Lassan a 12. évébe lép a miskolci biopiac, illetve három éves születésnapját ünnepli a Zöld Kosár Közösség, ezek is apropóját adták a meglepetésekkel és szemléletformálással tűzdelt napnak pénteken a Belvárosi Ligetben.

– Félezer családot érünk el, akik a heti bevásárlást a biopiacon intézik. Természetesen igyekszünk őket bevonni az egyéb szemléletformáló programjainkba is, mint amilyen a mai – mondta Lenkey Péter, az alapítvány szakmai vezetője. Korábban már szerveztek tematikus programokat, például gyümölcsaszalást, hagyományos lekvárfőzést, bio-káposztasavanyítást, natúr kozmetikum készítést, de több biogazdát is meglátogatták már, hogy testközelből láthassák, hogyan állítják elő azokat a termékeket, amelyeket a piacon árulnak. Zöld Kosár Közösségükben lehetőség van a termékeket megrendelni is, amiből minden pénteken az alapítványnál összeállítják a „kosarat”, amelyet aztán csak át kell venni.

Előadások, példák, tesztek

Az alapítvány mostani kampányának célja, hogy tovább zöldítse a helyi gazdaságot Miskolc vonzáskörzetében. Az érdeklődők hallhattak az ökológiai gazdálkodás gyakorlatáról, a biotermékek minősítéséről, a helyi gazdáktól való vásárlás és a rövid ellátási láncok környezetvédelmi, gazdasági előnyeiről. A gyerekek megismerhették a klímaváltozás okait és következményeit is, összehasonlíthatták karbonlábnyomukat, széndioxid-hátizsákot számolhattak. Kedvelt az alapítvány terepasztala, amelyen nemezeléssel készített tereptárgyak és a hozzájuk kapcsolódó tájékoztató kártyák segítségével lehet a fenntartható életmódhoz kapcsolódó jó és rossz példákat megismerni.

A hulladék újrahasznosítására is számtalan példát mutattak a rendezvényen, így például ki lehetett próbálni a papírtégla prést, amely segítségével a hulladékpapírból lehet tüzeléshez használható téglákat készíteni. Számtalan kreatív ötletet adtak arra, hogyan lehet például PET-palackokból ékszereket, dísztárgyakat előállítani, vagy kidobásra szánt ruhadarabjainknak, használati tárgyainknak új életet adni. Trunkos Krisztina ökoműves pedig helyben készített színes állatfigurákat wc-papír gurigákból, ezt ki is lehetett próbálni.

Megfontolt vásárlás

Megtekinthető volt a helyszínen a Láss a polcok mögé! című fotókiállítás a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Bors Alapítvány szervezésében, amely a tudatos fogyasztásra, a megfontolt vásárlásra hívja fel a figyelmet. Ahogy arra is, hogy a helyi beszerzési források, a friss, szezonális élelmiszer vásárlása pénztárcakímélő is lehet.

A kiállításhoz kapcsolódóan a látogatók egy teszt segítségével képet kaphattak arról, mennyire tudatos fogyasztók és felmérhették azt is, hogy a kiállítás megtekintésével milyen új ismeretekre tettek szert. De bevásárlós játékkal is várták elsősorban a kisebbeket. A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott kiállítás tizenkettedik állomása Miskolc, egy hónapig megtekinthető még a Zöld Kosár Közösség, Avasalja utca 13. alatti központjában péntekenként, 14-17 óra között.


Személetformáló tábor

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány egy közösségi házat működtet Baskón, ahol folyamatos programokkal igyekeznek a környezettudatos szemléletformálás érdekében tenni. De a ház integrált közösségi szolgáltatótérként is működik és segíti a helyieket, helyet adva a szépkorúak és a fiatalok programjaihoz, internet-, telefonos hozzáférést biztosítva a rászorulóknak, illetve személyes segítségnyújtást ügyeik intézéséhez. Egy pályázatnak köszönhetően fenntartható életmód táborokat szerveznek a következő négy évben itt nyaranta, ahol a gyerekek kipróbálhatják, hogyan lehet környezettudatosan élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában