Helyi közélet

2017.04.11. 07:37

„Nem akarunk utcára kerülni!”

Emőd, Tésa - Egyik albérletről a másikra költözött a család, most ismét menniük kell.

Emőd, Tésa - Egyik albérletről a másikra költözött a család, most ismét menniük kell.

Már majdnem egyenesbe jött a háromgyermekes emődi család élete, amikor kiderült, becsapták őket. Most könnyen előfordulhat, hogy napokon belül az utcára kerülnek. „Kérem, segítsenek!” írta az édesanya, Vályiné Borbély Katalin végső elkeseredésében lapunknak.

A faluban mindkettőnknek lenne munkája. Vályiné Borbély Katalin

Betörtek hozzájuk

Mint arról korábban beszámoltunk, a család az elmúlt években albérletről albérletre költözött. Nemrég még Bükkaranyoson laktak egy téliesített hétvégi házban, de amikor húsvétkor elutaztak Katalin édesanyjához, feltörték a házat, és szinte minden berendezési tárgyat elvittek vagy tönkretettek. Kénytelenek voltak a férj szüleihez költözni Emődre, de onnan is hamarosan el kellett menniük, hiszen egy szoba-konyhában 8-an laktak. Akkor találtak szintén Emődön egy albérletet, ahol nem volt áram, és a ház árverezésre várt, úgyhogy itt sem maradhattak sokáig. A ZSÓFI–ReményVár Egyesületen keresztül végül kaptak egy felajánlást a Pest megyei Tésáról. Egy ottani házaspár azt mondta, költözzenek oda, a férjnek adnak munkát, a családnak pedig egy kétszobás lakást. A Vályi házaspár előbb vonakodott, hiszen a kicsinyke településen se óvoda, se iskola nincs, nekik pedig 9, 8 és 5 évesek a gyerekeik. Mivel más lehetőségük nem adódott, gondoltak egy nagyot, és március elején mégis Tésára költöztek. Pedig nagyon szerettek volna Borsod-Abaúj-Zemplén megyében maradni, hiszen itt él a család, itt élnek a gyerekek nagyszülei is. Katalin azt meséli: az egy hónap alatt a településen élőkkel jól összebarátkoztak. A baj csak az, hogy a házaspár becsapta őket, semmi sem úgy történt, ahogy azt ígérték, csütörtökön ki kell költözniük a lakásból, mondja Katalin.

Beilleszkedtek

Pedig a gyerekek is jól beilleszkedtek a vámosmikolai iskolába és óvodába, busz hozza-viszi őket. A két nagyobb gyerek jól tanul, a pedagógusok dicsérik és szeretik őket, figyelnek rájuk, hiszen az osztályok létszáma nem túl nagy. A férjnek lenne állandó munkája, fakitermeléssel foglalkozhatna, mivel van motorfűrész-kezelői képzettsége. Katalin is kapna 6 órás munkát az önkormányzatnál. Ő többet nem tud vállalni, mert a legkisebb kislánya asztmás, akiért ha befullad, azonnal menni kell az óvodába.

A tésai emberek mellettük állnak, összefogtak értük, de szinte mind idős, szegény emberek.

Tésán van egy eladó ház, amit értékén alul, 1 millió forintért eladna a Vályi családnak a tulajdonosa. Nem is kellene a vételárat rögtön kifizetniük, elég lenne 200-250 ezer forint előleget adniuk, és akkor már beköltözhetnének. Ezzel megoldódna évekig tartó kálváriájuk, sorolja Katalin. A baj csak az, hogy semmilyen megtakarításuk nincs, örülnek, ha kevéske pénzük kitart a hónap végéig.

– Teljesen reménytelen a helyzetünk. Hová menjünk a három gyerekkel? Az utcára? – kérdezi az édesanya kétségbeesetten.

A többit részletben

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy aki megteheti, segítsen a Vályi családnak. Ha lenne az előlegre pénzük, akkor megoldódna évek óta húzódó lakásgondjuk. Beköltözhetnének a tésai házba, és a vételár fennmaradó részét már részletekben ki tudnák fizetni, hiszen a településen kapnának a szülők munkát, így lenne állandó fizetésük.

Vályiné Borbély Katalin telefonszáma: 06-70/249-40-06. Bankszámla­számuk: Vályiné Borbély Katalin, Erste Bank: 11600006-00000000-65869031

- Hegyi Erika -


Kadarkai Endre készített interjút a nehéz sorsú családdal az Echo TV Csakazértis című műsorában.


Menniük kell, de nincs hová - Kilátástalan helyzetben az emődi család

Menniük kell, de nincs hová - Kilátástalan helyzetben az emődi család

Emőd - A nehéz körülmények között élő emődi családnak sürgősen szüksége lenne albérletre.

Vannak még csodák itt is!

Vannak még csodák itt is!

Emőd, Gelej, Miskolc - A 3 gyermekes családnak nincs hol laknia, de lehet, hogy megoldódik a problémájuk.

 

Kilátástalan helyzetben a háromgyerekes emődi család

Kilátástalan helyzetben a háromgyerekes emődi család

Emőd - Három kislányt nevel nagy nélkülözésben Emődön egy fiatal házaspár. Az albérletben, amelyben élnek nincs áram, a házat a bank árverezi. Ha valaki megveszi, menniük kell, de három gyerekkel aligha van esélyük másik albérletet találni. Helyzetük kilátástalan.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában