Helyi közélet

2017.03.23. 08:58

Az M30-ast elkezdték, az Y-híd előkészítés alatt

Miskolc - Közlekedési szakemberek tanácskoztak szerdán Miskolctapolcán, az Avalon Parkban.

Miskolc - Közlekedési szakemberek tanácskoztak szerdán Miskolctapolcán, az Avalon Parkban.

Az M30-as gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ közötti 1,7 kilométeres szakaszának építése már folyik. A Miskolc belterületét elkerülő, úgynevezett Y-híd viszont még tervezési, előkészítési szakaszban van – tájékoztatta lapunkat Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a Közlekedéstudományi Egyesület elnöke.

Az egyesület kihelyezett, kibővített vezetőségi ülést tartott szerdán Miskolctapolcán az Avalon Park Ristorante különtermében. Az ülés előtt kérdeztük Fónagy Jánost a megyénkbeli, közlekedést érintő fejlesztésekről. Mint mondta, az M30-ason és az Y-hídon kívül a Nagybátony-Ózd közötti út építésének előkészítése is folyik, hamarosan a megvalósítás szakaszába lép. Megtudtuk azt is, az M30-as valószínűleg fizetős lesz. Bár erről még nem született döntés, de a gyorsforgalmi utak a fizetős kategóriába tartoznak.

Több 10 milliárd

Az államtitkárnak megemlítettük, hogy megyénkben a kisebb településekhez vezető utak rendkívül rossz állapotban vannak, erre olvasóink is gyakran panaszkodnak. Fónagy János jelezte: olvasóinknak teljesen igazuk van, de Magyarországon 130 ezer kilométer az utak hossza, ebből nem egészen 2000 a gyorsforgalmi.

Azt is megtudtuk, hogy minden korábbinál nagyobb összeget, több 10 milliárd forintot szán a kormány a községek közötti utak felújítására. Hiszen a kistelepüléseken élő emberek ezen járnak dolgozni, ezen járnak orvoshoz, bevásárolni.

– De a 130 ezer kilométer nagyon sok, és több évtized mulasztását, vállvonogatását nem lehet néhány év alatt pótolni. A pótlást megkezdtük, és igyekszünk egyre növekvő tempóban végezni – fogalmazott az államtitkár.

Országjárást terveztek

A Közlekedéstudományi Egyesület kihelyezett és kibővített ülésén a vezetőség mellett az egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei területi szervezetek vezetői is részt vettek, valamint jelen voltak a régió közlekedési cégeinek vezetői is. A tanácskozásra ellátogatott Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is. Az elnökség úgy döntött, az idén országjárást szerveznek, az első ülést Szombathelyen tartották pár nappal ezelőtt, Miskolctapolca a második állomás volt. A tagszervezetek vezetői beszámoltak a megyéjüket érintő szakmai munkáról, a közlekedési infrastruktúrával kapcsolatos feladatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában