Helyi közélet

2017.02.10. 08:06

Kocsonya, koncertek és jó hangulat, jön a Miskolci Kocsonya Farsang!

Miskolc - Sem programok nélkül, sem éhen nem marad, aki kilátogat az idei kocsonya farsangra.

Miskolc - Sem programok nélkül, sem éhen nem marad, aki kilátogat az idei kocsonya farsangra.

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg jelen formájában a Becherovka Miskolci Kocsonya Farsangot Miskolcon február 17 és 19. között. Az idei rendezvény programjáról és érdekességeiről Bíró Tiborral, a programot szervező CINE-MIS Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

- Milyen szempontok szerint szervezték meg az idei kocsonya farsangot, változik-e valami a tavalyi rendezvényhez képest?

Bíró Tibor: Az idei program tervezésénél is az volt a cél, hogy egy olyan nagy rendezvényt szervezhessünk meg a belvárosban, ami az előző években már bevált és találkozott a farsangra látogatók igényeivel. Lényegi változás nem lesz idén sem, a jól bevált dolgokat megtartottuk. A villamosközlekedés idén is szünetel majd a rendezvény területén a farsang időpontjában, és a belváros teljesen átadja magát a vásárnak. Ez pozitív visszajelzéseket kapott korábban is és másképp nem is lehetne megrendezni itt, a belvárosban a rendezvényt. Minden évben tanulunk valamit a rendezvényből és számtalan visszajelzés is érkezik, amelyeknek jelentős része pozitív, de mindig van egy-két olyan megfontolandó gondolat, ami változtatásra késztet minket. Magunk is tapasztaltuk, hogy a késő esti órákban nehezen lehetett eljutni egyik színpadtól a másikhoz, ezért most bizonyos szakaszokon szellősebben és középre lesznek betéve az árusok házai, hogy egyszerűbb legyen a közlekedés. Igyekeztünk gazdag programot összeállítani és reméljük, hogy a miskolciak és az idelátogatók megtalálják a számításukat úgy, mint az előző években.

- A rendezvénynek nevet adó kocsonya ugye idén sem hiányozhat a kínálatból?

Bíró Tibor: A kocsonyának, mint tradicionális miskolci ételnek főszerepe van a rendezvényen, több szempontból is. Idén is készül egy több mint nyolcszáz adagos szabadtéri kocsonya a Szinva teraszon, amelynek az elkészítési munkálataiba bepillantást nyerhetnek, és persze a végén az elfogyasztásába is bekapcsolódhatnak a miskolciak. Erről a későbbiekben jelenik majd meg részletes információ. Mint az esemény szervezői, fontos arról is gondoskodnunk, hogy az itt megjelenő kocsonyák minőségi kézműves termékek legyenek. Ezt szolgálja az Ízkocsonya, illetve a Forralt bor és meleg italok versenye, amelyeken a kocsonyából és a meleg italokból is megmérettetésre kerül sor még a farsang megnyitása előtti napon. A benevezett kocsonyákat és italokat egy szakértői zsűri fogja értékelni, és az itt elért helyezések, eredmények egy jól látható formában az árusoknál is megjelenik majd orientációként a vásárlók számára, hogy melyek azok a kocsonyák és meleg italok, amelyeket elismeréssel illettek. A Hotel Pannónia melletti téren, az elmúlt évekhez hasonlóan, egy nagy sátor kerül felállításra, ahol kifejezetten miskolci gasztronómiai vállalkozók elsősorban kocsonyát fognak kínálni, ez egy megbízható támpont ahhoz, hogy helyben készült kocsonyához és finomságokhoz jussanak a miskolciak és az idelátogatók. De egyéb gasztronómiai rendezvények és lehetőségek is lesznek, kiemelném a Városház térnél az úgynevezett food truck show megjelenését, ahol minőségi street food ételeket fognak kínálni.

- Hol találják majd a koncerteket a kilátogatók?

Bíró Tibor: A színpadok ugyanazon a helyen találhatóak idén is, mint a korábbi években, annyi változással, hogy a Szinva teraszon tavaly egy kisebb színpad volt, de idén az is teljes értékű lesz, a fellépők pedig arányosan kerültek elosztásra a fellépőhelyek között. Persze minden színpadnak van egy kicsi saját hangulata, a Szent István téri leginkább a fiatal generációt célozza meg, az Erzsébet téri az idősebbeket, a Szinva teraszi pedig a retro disco hangulatot igyekszik feleleveníteni.

- Kikkel találkozhatunk ezeken a színpadokon?

Bíró Tibor: Több mint negyven fellépő lesz a három napon és az összeállításuk során arra törekedtünk, hogy új színt hozhassunk ebben az évben a farsang életébe. Persze vannak olyan nagy kedvencei a miskolciaknak, akik évről évre visszatérő vendégei a rendezvényünknek. A teljesség igénye nélkül itt lesz pénteken többek között az Animal Cannibals, az Unisex, Aradszky László, Csordás Tibi, a Kozmix, a Kerozin. Szombaton a Bíborszél, Deníz, a Piramis, Balázs Pali, a Compact Disco, Roy és Ádám, a Happy Gang vagy a Bon-Bon. Vasárnap pedig Vastag Csaba, az Ismerős Arcok Zenekar, Zalatnay Sarolta és a Reflex, a Desperado és a Sub Bass Monster.

- Milyen kísérőrendezvényekkel találkozhatunk?

Bíró Tibor: Sok kapcsolódó rendezvény van, amely a farsang apropóján kerül megrendezésre vagy éppen egy időben a rendezvényünkkel, és jó szívvel ajánljuk a kocsonya farsang programjában. Ilyen az Alliance Francaise nyílt napja, amelyen játékos vetélkedőkkel, meglepetésekkel várják a látogatókat és egy filmvetítést is tartanak Belvárosi Ligetben, ahol természetesen egy francia filmet lehet majd megtekinteni A házmester címmel 18-án, 17 órakor. Lesz makettfesztivál a Miskolci Makettezők Egyesülete szervezésében a Fráter György Katolikus Gimnáziumban. Divatbemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők a Takács Modell Stúdió szervezésében a polgármesteri hivatal aulájában. Lesz idén is babakiállítás a Hotel Pannónia rendezvénytermében Vizsolyi Andrea gyűjteményéből. Megrendezzük szombaton délután a Kutya FarsangoZoot, amelyen lesz farsangi kutya-gazdi jelmezverseny, tanácsadás, bolhapiac. Nagyon sikeres volt a vidámpark a Szent István tér hátsó részében, az idén kibővített formában még több játékkal és látványossággal fog megjelenni. A Miskolci Termelői Nap is a farsangot köszönti majd vasárnap délután, a megszokottól eltérően a Centrum Áruház és a Villanyrendőr közötti területen jelennek majd meg az őstermelők. Vannak olyan programok, amelyek kapcsolódó, fizetős rendezvények – mint például a Miskolci Csodamalom Bábszínház előadásai –, ez a programfüzetben minden esetben fel van tüntetve. A Béke moziban is lesz filmvetítés, egészen pontosan kocsonyamatiné, amelyen a gyerekek vehetnek részt és A kis herceg című animációs filmet tekinthetik meg.

- Ha már a programfüzetet említette, ehhez hol lehet hozzájutni, illetve hol tudnak az érdeklődők a részletes programról információkat szerezni?

Bíró Tibor: Már a farsang megrendezésnek a hetében, 13-tól két információs pont lesz felállítva, egy a Villanyrendőrnél, egy pedig a Városház téren, ahol a rendezvény ingyenes programfüzetéhez mindenki hozzáférhet. De a programfüzetet igyekszünk a miskolciak postaládájába is eljuttatni és egyéb turisztikai, információs pontokon is elérhető lesz. Ezen kívül az interneten a rendezvény saját honlapján, a miskolcikocsonyafarsang.hu oldalon, illetve a Facebook-oldalunkon lehet tájékozódni. Később egy mobilapplikáció is megjelenik majd különböző platformokra.

- Mennyi árussal, kiállítóval számolnak idén?

Bíró Tibor: Összességében több mint 180 installáció kerül felállításra az eseményen, ezekben kézművesek, gasztronómiai különlegességeket kínáló árusok és civil szervezetek egyaránt megjelennek majd.

- Mikor és hogyan rajtol a rendezvény?

Bíró Tibor: 17-én 16 órakor egy nagyszabású karneváli felvonulással kezdődik, amely a Városház térről a Szinva teraszra tart majd, és amelyen közreműködnek a Miskolci Mazsorett Együttes csoportjai a Csomasz Brass Band kíséretében, a Miskolczi Pincék Asztaltársasága és persze sokan mások. A Szinva teraszon kezdődik meg a felvonulás után, várhatóan fél öttől a szabadtéri kocsonya főzése is, ami egészen szombatig fog majd tartani.


Névjegy

Bíró Tibor a CINE-MIS Moziüzemi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Tanulmányait a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte.

A filmterjesztés és moziüzemeltetés területén több mint 30 éve dolgozik.

A CINE-MIS Nonprofit Kft. vezetését 20 éve látja el. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál alapítója és igazgatója. Hazai és külföldi filmszakmai rendezvények rendszeres előadója és résztvevője. Nemzetközi filmszakmai szervezetek delegáltjaként a legjelentősebb európai filmfesztiválok zsűrijeinek munkájában is részt vesz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában