Helyi közélet

2017.02.08. 08:48

„Az erős város korszaka immár megkezdődött Miskolcon…”

Miskolc - Dr. Kriza Ákos polgármester 2017-re a további erősödést jelölte ki célul városa elé.

Miskolc - Dr. Kriza Ákos polgármester 2017-re a további erősödést jelölte ki célul városa elé.

Miskolcon az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy dr. Kriza Ákos polgármester évértékelőt tart a Művészetek Házában, amelyen beszámol Miskolc 2016-ban elért eredményeiről és ismerteti a város idei programját. Az is hagyomány, hogy az évértékelőknek van egy „kormányzati” vendége, aki országos perspektívába helyezve mond véleményt a városról.

Miskolc igazi példát mutat a többi magyar nagyváros számára. Gulyás Gergely

Igazi dinamika

A kedd este megtartott idei értékelő vendége Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke volt, aki Miskolcot egy dinamikusan fejlődő városnak nevezte, amely képes volt lerázni magáról a múlt árnyait és olyan pályára állni, amely példát mutat más hazai nagyvárosok számára is. A politikus Miskolcot az egész ország fejlődéséhez hasonlította. Meglátása szerint olyan erős és következetes motorja a város a térség előrehaladásának, mint amilyen szerepet tölt be Magyarország és Közép-Európa a nemzetközi közösség, az európai gazdaság előremozdításában.

Ez a korszakváltás

Dr. Kriza Ákos polgármester évértékelő beszédének a Korszakváltás” címet adta. Mint hangsúlyozta, az elmúlt bő fél évtized kitartó és következetes várospolitikai munkájának eredményeként ma már egyértelműen kijelenthető az, hogy „Miskolcon megkezdődött ez erős város korszaka.”

„Átlátható gazdálkodás, kiszámítható fejlődési pálya jellemzi ma már Miskolcot” – hangsúlyozta a városvezető, aki felidézte, hogy a rendszerváltás után milyen hosszú időbe telt, hogy a válság legmélyéről egyáltalán elindulhasson fölfelé a város, és észlelhetően fejlődési pályára álljon.

Összehasonlításul felidézte, hogy 1998-ban a különböző mutatók alapján kiszámított, a megyei jogú városokat mérlegre helyező versenyképességi rangsorban Miskolc a 22 közül a 17. helyen állt. Ma már a 4. helyet foglalja el és – a prognózist látva – minden esély megvan arra, hogy még följebb tornássza magát és mindenki számára példaképpé váljon.

Újabb fejlődési irány

Dr. Kriza Ákos szerint a fejlődés, az erős várossá válás tevőleges jelei döntően 2010 óta érzékelhetőek és ez azt is jelenti, hogy az önkormányzat vezetésének munkája eredményes.

„Komoly gazdasági eredményeink vannak, fejlesztések, befektetések sora indult el és fejeződött be a városban. Csökkent a munkanélküliség úgy, hogy ma már nem az a kérdés, hogy van-e munkája valakinek, hanem az, hogy minél jobb bért kapjon érte – sorolta. Egyben bejelentette, hogy idén az önkormányzat alkalmazásában lévő mintegy 6 ezer dolgozó fizetése átlagosan 20 százalékkal emel­kedik.

Dr. Kriza Ákos szerint 2017. Miskolc számára a további építkezés gyarapodás, erősödés éve lesz többek között azért is, mert az Európai Uniótól érkező pénzek révén megkezdődhetnek olyan újabb beruházások, amelynek eredményeiről az egy év múlva esedékes újabb évrétékelőn már számot adhat a város közönségének.


A DK kérdéseket tett fel

A Demokratikus Koalíció miskolci szervezete szerint dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a következőkről nem beszélt évértékelőjén:

Hányan mentek el Miskolcról? Miért adta oda az Orbán-kormánynak az iskoláinkat? Miért romlik az egészségügyi ellátás elsősorban a város nyugati felében, Diósgyőrben? – Hányan nem tudják eltartani bérükből a családjukat? Hányan és miért élnek embertelen körülmények között Lyukóban? Mennyien éheznek és fáznak? Mi indokolja az egyre sűrűsödő ételosztásokat, népkonyhákat? Hányan fagytak meg idén? Miért kell lakásadót fizetni? Kinek a zsebében landolt a Fűtőmű-projekt 2,5 milliárdja?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában